Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Succé igen för Barnens skidspel

Tusentals människor och en strålande sol befann sig vid Lugnet då Barnens skidspel återigen intog Riksskidstadion.
Omkring 1 500 barn körde loppen och Malin Jonsson från Falu kommun säger man är jättenöjda med årets arrangemang.

– Första känslan är naturligtvis att vi har vädret med oss. Många barnfamiljer ser det här som en möjlighet att avsluta skidsäsongen för året och vi har haft en jämn ström av deltagare under hela dagen, säger Malin Jonsson, som är friskvårdskonsulent på Falu kommun och ingår i arrangörsstaben.

Hon berättar att man är jättenöjda med årets arrangemang utifrån de förutsättningar som rått med mycket barmark och säger att funktionärerna gjort ett bra arbete.

Marie Sandberg-Nilsson från Dalarnas skidförbund som också står som arrangörer säger att hon aldrig tidigare sett så mycket barnvagnar på området.

– Återväxten ser tryggad ut för en lång tid framöver och det var också väldigt lyckat med den skidutlåning vi haft i år. Riktigt lyckat, det är slututlånat just nu.

Vid utlåningen står bland annat Dennis Gustafsson från Falu kommun, och han berättar att man fått låna utrustning från flera håll för att kunna erbjuda tjänsten.

– Vi har bland annat lånat utrustning från Tegelbruksskolan och Vasaloppet. Det känns grymt kul att kunna erbjuda barnen en möjlighet att prova skidåkning även om de inte har utrustning själva.

För de barn som ville försöka sig på även andra grenar inom skidåkning fanns Holmens IF på plats med backhoppningsutrustning. Två mindre backar var iordningställda och klubbens ordförande Per Balkåsen säger att det varit drag under hela dagen.

– Vi har haft det här under flera år och det är många som vill prova på sporten. Många hör också av sig och vill fortsätta men vi har tyvärr inget att erbjuda. Vi behöver en anläggning.

– Jag tror det ligger i generna hos ungar att vilja hoppa med skidor, men vi är för dåliga på att ta hand om dem. Om det inte finns någon anläggning är det svårt att få återväxt i sporten. Det blir som att träna simmare i en tom bassäng. Nya backar är viktigt ur många aspekter, det handlar om att bygga tillbaka sporten.