Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Succé för drop in-vigslarna och dopen i Säters kyrka

Det blev succé för drop in-vigslarna och dopen i Säters kyrka på Alla hjärtans dag.
– Det här ska vi göra fler gånger, säger kyrkoherden Mattias Rådbo.

I söndags, på Alla hjärtans dag, erbjöd Säterbygdens församling möjligheten att komma till kyrkan på drop in-bröllop eller drop in-dop.

– Vi hoppas att många tar chansen, sade Mattias Rådbo, vikarierande kyrkoherde i Säterbygdens församling tidigare till DT.

LÄS ÄVEN: Församlingen erbjuder drop in-vigslar och dop på Alla hjärtans dag.

Och man kan verkligen säga att förhoppningen införlivades. Tio par kom till kyrkan i söndags för att knyta hymens band.

– För att vara första gången som detta hålls i Säters kyrka så var det en fantastiskt bra siffra. Detta är ett tecken på att människorna har förtroende för kyrkan, säger Mattias Rådbo.

Åldern på paren som vigdes var väldigt varierad.

– Vi vigde både unga par som bara hade varit tillsammans i några år till ett äldre par som hade varit tillsammans i 37 år. Det är jätteroligt med sådan spridning på bröllopsparen, tycker Mattias Rådbo.

Dessutom genomfördes flera dop.

– Vi döpte fem personer, den yngsta var fem månader och den äldsta var en mormor. Så det var en stor spridning på åldrarna där med. Två av dopen var vuxendop. Och det var ett av bröllopsparen som passade på att även döpa sitt barn, det blev vigsel och dop samtidigt, säger Mattias Rådbo.

Han och kollegan Birgitta Lagerqvist förrättade alla vigslar och dop.

– Det blev så bra att vigslarna och dopen skedde under en strid ström under hela dagen. Det blev inte så att alla kom hit på en gång. Det blev en intensiv dag för oss, men det gick i ett jämnt tempo hela dagen, säger Mattias Rådbo.

Blir det en fortsättning?

– Ja, visst blir det en fortsättning på detta. Det här ska vi göra flera gånger. Sedan får vi se hur vi gör nästa år, om vi kör på Alla hjärtans dag, eller på en söndag i anslutning till Alla hjärtans dag, säger Mattias Rådbo.

Läs fler nyheter från Säters kommun.