Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Succé för Drakenfestivalen - 160 kom och spelade teater

Det blev en succé, konstaterar festivalgeneralen Christina Ljungberg när applåderna har tystnat efter söndagens avslutning av Drakenfestivalen i Vasahallen. 160 personer med och utan funktionsnedsättning kom från Sverige och Norge för att spela och se på teater.

– Det har bjudits på fantastisk underhållning i Hedemora under hela helgen. Det är synd att vi har haft så liten publik utifrån. Hedemoraborna har tyvärr missat en stor teaterupplevelse, säger Christina Ljungberg.

En andra Drakenfestival är planerad till hösten 2013. Då hoppas hon att fler teaterintresserade ska hitta till spelplatserna.

Christina Ljungberg och Karin Erika Johansson leder tillsammans gruppen Teaterfolket inom amatörteaterföreningen Humus. Sofia Lindé från Teaterfolket har också arbetat med arrangemangen kring Drakenfestivalen.

De tre damerna omfamnar varandra lyckliga över att de i lilla Hedemora har lyckats föra ett så stort arrangemang i hamn. Festivalen har stötts ekonomiskt av flera kulturfonder, Studiefrämjandet och Södra Dalarnas Sparbank. Stödet från Svenska kyrkan, som bland annat har stått för utspisningen av de gästande teatergrupperna, har varit ovärderligt.

Från fredag till söndag framfördes sju föreställningar på scenerna i Vasahallen och Martin Kock gymnasiet av teatergrupper som rest till Hedemora från Hässleholm, Gnesta, Lidköping, Köping, Trondheim, Mölndal och Skellefteå.

– Bredden har farit fantastiskt och har spänt över genrer som revy, dansteater, saga, musikal och historiskt drama, säger Christina Ljungmark entusiastiskt.

Det var gruppen Änglarna från Köping som framförde den historiska pjäsen Malakias, om pojken med detta namn som anklagades för att ha anlagt den stora stadsbranden i Köping 1889.

– Det bästa var att få spela vår pjäs och att så många kom och tittade, säger Petter Björkmo, som spelade rollen som Ruter Kung i den norska gruppen Integrettos pjäs Prinsesse Ruter i Hoffnarrens slott.

– Det var roligt att se alla de andra teatergrupperna och träffa så många nya människor som håller på med teater, säger Jon Ivar Seternes som gjorde rollen som Spader Kung.

– Det är jag som är den onde och hamnar i fängelset. Någon måste ju göra det också fast pjäsen får ett lyckligt slut, tillägger han.

Gruppen Integretto reste med buss i tio timmar för att komma från Trondheim till festivalen i Hedemora. Petter och Jon Ivar tyckte bäst om Skellefteågruppen Nöjesfabrikens kärlekshistoria SOS fylld av Abba-musik.

– Integretto är en grupp där både personer med funktionsnedsättning och normalstörda spelar teater tillsammans. Det är jätteroligt att få komma hit och se andra grupper och knyta nya kontakter. Man blir så inspirerad, säger gruppens regissör Ragnhild Arntsen.

Under helger fick festivaldeltagarna också chans att delta i kurser i musik, dans, teater, cirkus och forumteater.