Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Succé för den stora mikroölfestivalen

Frågan är när ölfestivalen i lilla Söderbärke inte kan växa mer, publikt sett. År efter år har nya publikrekord slagits, och "mikro" som ingår i festivalens logga "SMÖF" har nästan fått en annan lydelse.
I år släpptes sammanlagt 2 500 biljetter som sålde slut snabbare än någonsin tidigare.

Arrangerande föreningen Malte - Söderbärke ölvänner lyckades veckan innan festivalen ragga fram 87 restbiljetter, som förstås gick åt som smör i solsken.

Förmodligen var suget efter biljetter större än så, men föreningens egen "ölguru" Thomas Husing vågar inte gissa hur många biljetter som hade kunnat säljas.

Klart står dock att SMÖF expanderat till kommunens klart största publika arrangemang. Att det är en ideell förenings skapelse gör inte saken sämre.

Dessutom förefaller det som att föreningen lyckats ganska bra med sitt delikata uppsåt att få folk att förstå att öl i första hand inte är en berusningskälla, utan en kvalitets- och kulturdryck.

Ett bevis på detta är att alkohol i kombination med massor av folk i det här sammanhanget inte urartat, utan resulterat i en lugn och städad tillställning.

År 2012 års upplaga lär inte ha ändrat den trenden. Inte minst med hjälp av de extra attribut som programmet bjöd på i helgen.

Under lördagen erbjöd programmet på exempelvis exklusiv choklad från Ludvika, och två välbesökta dubbelseminarier i Folkets hus B-sal. I det ena fallet delade skribenten och ölexperten Tomas Danko med sig av sina kunskaper om det speciella Trappistölet.

I det andra drogs alkoholhalterna ner till betydligt lägre nivåer när Kenth Persson berättade om svagdrickan.

I det senare fallet kan det noteras att festivalarrangören, som ett slags motvikt till det alkoholstarkare ölet, i och med årets festival startat kampanjen "Rädda den svenska svagdrickan".

I festivalen utbud av drycker ingick äkta svagdricka från sex av landets sju svagdrickebryggare.

Guldskum-juryn som parallellt med publikens tycke och smak röstade under lördagen fram bästa festivalölet (Guldskum) utnämnde tillsammans även den bästa svagdrickan (Smédrickan).

I publiken fanns det de som besökt festivalen tidigare och de som kom för första gången. Jennifer Söderberg hörde till den senare kategorin. Visserligen har hon sina rötter i Söderbärke, men bor numera i Mariestad.

– Att jag inte varit här tidigare beror nog främst på att jag inte haft åldern inne, avslöjade hon leende.

Och det där med ölintresset har hon fått via sambon. När tidningen ställde frågan om hon smakat sig fram till någon favorit hade hon inte hunnit prova så många sorter ännu.

– Men jag har fastnat för en som heter Lakriz som bryggts av Charlis brygghus. Den är god, och jag gillar lakrits annars också.

Inne i allaktivitetshallen som under festivaldagarna kallas för Ölhallen fanns också Marcus Löfström, som tillsammans med sitt sällskap åkt från Hällefors. Han besökte festivalen för första gången ifjol.

– Jag tyckte det var så trevligt här att jag ville hit igen. Det är en festival som är perfekt på alla sätt, berömde han och utnämnde Närke kulturbryggeris öl med det fantasifulla namnet Älj-Äjl till en av favoriterna.

På den lilla ytan utomhus mellan de båda byggnaderna pågick en verksamhet som i vanliga fall har mycket lite gemensamt med öl. Här pågick nämligen smide för fullt. Ässjan lyste glödande röd och fångade flera festivaldeltagares intresse.

För den improviserade smedjan ansvarade bland andra den lokala och välkända konstsmeden Annkristin Treard. Den som ville kunde under handledning smida till en egen kapsylöppnare.

En av dem nappade var Anders Törnell från Eskilstuna. Till vardags jobbar han med bredband:

– Men jag har aldrig provat att smida, erkände han glatt och bankade vidare på sitt rödglödgade järnstycke iklädd ett skyddande förkläde i skinn.

Senare under kvällen när rösterna från Guldskumjuryn (bestående av Tomas Danko, bloggaren Magnus Bark, Karin Tuvell, SMÖF:s kökschef under festivaldagarna, musikern Björn Tenglin och Åsa Gustafsson från Västra Götalands gastronomiska vänförening) och publiken räknats samman var det utnämning och prisutdelning gällande festivalens bästa öl respektive svagdricka.

Därmed framgår det prestigefyllda priset Guldskum för andra gången tilldelades det lilla dalabryggeriet Oppigårds i Ingevallsbenning utanför Hedemora för deras Winter Ale.

Farfars Svagdricka (bryggt av Två Bryggare) utnämndes till årets svagdricka och tilldelades därmed priset Sme´drickan.

Föreningens ordförande Gunnar Tuvell sammanfattar årets festival med att den blev mycket lugn trots rekordpubliken.

– Enligt väktarna var det mindre fylla än ifjol, vilket troligen beror på att det såldes mer mat i år.

I övrigt när det gäller festivalen i siffror framgår det att i år uppgick den ideellt arbetande styrkan till 130 personer. Och vad gäller åtgången av öl finns det en beräkning som gör gällande att den uppgick till 1,85 liter per besökare.