Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stures miniatyrmodeller på Youtube

Hedemoras historia hamnar snart på Youtube. Det är Sture Byléns miniatyrmodeller av kända Hedemorabyggnader som ska filmatiseras.

Idén kom från filmaren Gunnar Ljungstedt. Han fick se Sture Bylén järnvägs- och husmodeller när denne hade öppet hus under Kulturnatten för två år sedan och blev intresserad.

– Jag har själv inte tålamodet och fingerfärdigheten men jag blir väldigt imponerade av de som har det, säger han.

Sagt och gjort. Nu ska tio av Sture Byléns modellbyggen filmas för att läggas ut på Youtube. Samtidigt berättas historien om byggnaderna tillsammans med musik och bilder.

– Jag är uppväxt utanför Stockholm men har bott i Hedemora de senaste sex åren. Det här är ett sätt att skaffa sig kunskap om sin nya bostadsort, säger Gunnar Ljungstedt.

Hittills har de filmat Rådhuset och Hökargrillen. I dag är det dags för Taxiplan, vilket var den första modellen Sture Bylén byggde i sin Hedemoraserie.

– Taxiplan är egentligen inte mycket för världen, men den ligger i stadens blickfång och huset är unik i sin formgivning. Det är ett hus i funkisstil från 1946, inte alls en typisk dalakåk, säger han.

Modellen är detaljrik med pyttesmå människor, cyklar och telefonkiosker. En detalj finns med på alla Byléns modeller – en blåvit Volvo Duett och han själv.

Kjell Brunström, taxiprylsamlare av rang, är med som skådespelare och ciceron.

– Taxinäringen i Hedemora startade 1910. Det var tidigt för att vara på landsorten. År 1947 hade man hela 13 drosktillstånd, som det då kallades, berättar Kjell Brunström.

Han fortsätter:

– Folk åkte mycket taxi. Det var billigt och de var stora, 7-8 sitsar i bilarna, säger Kjell Brunström.

Den första filmen kommer att släppas på lördag den 27 oktober. Därefter släpps en film i veckan. De hittas genom att man söker på "Stures modellvärld" på Youtube.