Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sture Bergwall frias för ytterligare mord

Sture Bergwall, tidigare Thomas Quick, frias nu för ytterligare två mord.

Åklagare beslutade under måndagen att lägga ned åtalet mot Sture Bergwall, tidigare Thomas Quick, angående morden på Gry Storvik och Trine Jensen.

Motivet är enligt tidigare statsåklagare Bo Ericsson att de tidigare uppgifterna inte haft sådan trovärdighet att de alls kunnat ligga till grund för åtal.

Sture Bergwall fick under måndagen beskedet att åklagare lägger ned åtalet mot honom angående morden på Gry Storvik och Trine Jensen och berättar att han gråter av lättnad.

– Den här perioden med så mycket medial uppmärksamhet, med Göran Lambertz utspel, har varit pressande. Mer än jag själv förstått. Det här är sådan lättnad att jag gråter.

Var det ett väntat besked?

– Ja det var det, men man kan aldrig veta säkert. Jag är så glad att åklagaren stod fast. Det är så jäkla skönt. En sådan lättnad. All den här uppmärksamheten, jag har inte förstått det själv. Det känns så skönt nu.

Trine Jensen hittades död i oktober 1981, Gry Storvik mördades i juni 1985. Sture Bergwall, tidigare Thomas Quick, tog på sig morden och dömdes som skyldig i Falu tingsrätt år 2000. Resning beviljades i april tidigare i år.

Före detta statsåklagare Bo Ericsson har nu gått igenom den bevisning som finns och skriver i sitt beslut att Sture Bergwalls tidigare uppgifter inte haft sådan trovärdighet att de kunde ligga till grund för åtal.

Bland annat tar upp det faktum att Bergwall i förhör vid flera tillfällen talat om hur han knivstuckit Gry Storvik, men att hon i själva verket inte alls varit utsatt för något knivvåld. Att han skulle ha dödat henne vid ett tillfälle då det inte varit möjligt, eftersom hon träffat poliser vid ett senare tillfälle samma dygn.

Beträffande mordet på Trine Jensen skriver åklagaren att Bergwall i förhör februari 1999 uppger hur han dödat henne genom våld mot huvudet. I juni samma år berättar han hur han knivhuggit henne. I augusti berättar han sedan hur hon ströps, vilket också var dödsorsaken. Hon ströps med ett väskband. Tingsrätten skriver sedan i sin dom att han kunnat göra en snara med knutar som i väsentliga delar överensstämmer med knutarna på det påträffade bandet, men den slutsatsen är enligt åklagare Bo Ericsson fel. Bevisningen talar för att de knutar han gjort haft föga likhet med knutarna på det faktiska bandet.

– Det här är ett tydligt beslut där åklagaren relativt noggrant gått igenom den bevisning som funnits och dessutom visar varför den inte längre håller. Det är också helt i linje med vad vi hela tiden har sagt, säger advokat Thomas Olsson som är Sture Bergwalls juridiska ombud.

Säger det här något om de argument som framförts av bland annat Göran Lambertz?

– Den debatt som varit den senaste tiden är svår att ta på allvar. Lambertz och de andra i hans lag för en diskussion som om de här resningsansökningarna inte funnits över huvud taget. Men det här visar på det vi hela tiden påstått. Nämligen att det inte finns några bevis för att Bergwall skulle ha begått något de här morden.