Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stugägare säger nej till vindkraft

Nu börjar privatpersoner berörda av Sundborn vinds planer att skriftligt ifrågasätta de 10 kraftverken inför avgörandet i höst i länsstyrelsens miljöprövningsdelegation.

Två familjer boende sex månader om året i Karlsby fäbodar har räknat på Sundbornvinds kalkyl, eller snarare avsaknad av en sådan. De räknar med att varje vindkraftverk kostar 50 miljoner och hur de än räknar med dagens elpris 45 öre kilowattimmen så får de inte kalkylen att gå ihop:

"Vi anser att Sundborn Vind inte har de ekonomiska förutsättningarna att klara dessa investeringar" , skriver de till kommunen och lönsstyrelsen med önskan om att det blir ett nej.

Ett nej hoppas också en annan privatpersonpå som har en fäbod i området. Hon hoppas att makthavarna läser och tar till sig europeiska landskapskonventionen som säger att landskapet är en gemensam tillgång med ett gemensamt ansvar.

Hon tror inte på ljudnivån 36,8 decibel vid sin fäbod som bolaget beräknat och framhåller att ljud är märkliga femomen i dessa berg och vittnar om att när Rockstad Falun spelade långt borta i Falun så överröstade det fåglarnas sång och vindarnas sus.

Hon är rädd för att ett vindkraftverkkommer att störa minst som en bordsfläkt i denna orörda fkulturmiljö.