Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Studier för Gustav Björk söderut

Inom en månad startar höstterminerna vid landets universitet och högskolor.
Studierna för Ludvikakillen Gustav Björk till Blekinge tekniska högskola i Karlskrona.

Annons

Där ska han läsa till civilingenjör inom spel- och programvaruteknik, något som han länge har planerat och sett fram emot.

– Jag hittade utbildningen redan för två år sedan när min storebror Anton kollade på skolor. Då gick jag bara första året på gymnasiet, men jag bestämde mig för att det var den här utbildningen jag ville gå, berättar Gustav.

Han har under flera år intresserat sig för spelutveckling och hållit på en del med programmering, både på ABB industrigymnasium och som sommarjobbare på det stora företaget.

– Jag har även gjort några spel till androids. Programmering är kul och passar mig bra.

Flytten till Karlskrona, cirka 50 mil från Ludvika, medför blandade känslor.

Det billigaste och enklaste sättet att ta sig mellan städerna, berättar Gustav, är att flyga från Karlskrona till Stockholm och sedan resa vidare med tåg.

– Det är lite nervöst att flytta hemifrån och att lämna vänner och familj känns tråkigt. Men det ska bli kul att se något annat och träffa nya människor.

Karlskrona är inte bekant för Gustav sedan tidigare. Hittills har han endast varit i den blekingska kuststaden en gång, i samband med att högskolan höll mässa och öppet hus i våras.

– Så jag har bara varit där en helg ännu, men det såg bra ut. Jag kommer att bo i centrum och dela en tvårummare med en annan student.

Det stundande studentlivet ser Gustav mest fördelar med. Han tycker att det ska bli skönt att få sköta sig själv och säger att han tänker prova på ädlare kökskonster än snabbnudlar.

– Jag tror att jag ska kunna variera maten, men det är inte säkert att det blir några stjärnrätter.

– Gällande studierna tror jag att det kommer att bli roligare än gymnasiet, eftersom jag nu får plugga det som jag är intresserad av. Fester och studentaktiviteter över huvud taget ska så klart också bli kul.

Om Gustav får som han vill kommer han i framtiden att starta ett eget spelföretag.

– Det är det jag vill helst, men tack vare civilingenjörstiteln kommer jag att kunna jobba med allt möjligt, till exempel på ABB.

Gustav har jobbat på det nämnda företaget under sommaren. Den sista tiden före flytten är han dock ledig.

– Jag ska se till att vara med kompisar här i Ludvika, och sedan drar väl nollningsveckorna i gång.