Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Studielusten tillbaka efter avhoppet från gymnasiet

Under hösten är Rasmus Böhl och Anna Rosén två av deltagarna i en kurs där de försöker få tillbaka sin studiemotivation efter avhopp från gymnasiestudier. Tidningen träffade Rasmus och Anna när kursen, förkortad SMF, hade börjat. Nu är de inne på sin femte vecka och vi har träffat dem igen.
– Det känns bra, tycker både Rasmus och Anna

Kursen, som äger rum på Mora Folkhögskola, riktar sig till arbetslösa ungdomar i 16–25-årsåldern, från Mora, Orsa eller Älvdalen, ungdomar som tappat studiemotivationen och inte fullföljt sina studier.

Enligt studieansvariga Josefin Elmer är kursen på tre månader och målet att eleverna ska ta upp studierna igen.

I omgång två deltar 26 elever. Rasmus hoppade av gymnasiets samhällsprogram i Mora för snart två år sedan. Efter olika jobb förstod han att gymnasiestudier är ett måste för att få en bra utbildning.

Anna Rosén gick visserligen ut från barn- och fritidsprogrammet för två år sedan men fick inte godkänt i matematik.

Sedan dess har hon efter praktik som brandman blivit övertygad om att läsa upp matematiken för att söka en högskoleutbildning till brandman.

Redan efter en dryg vecka tyckte både Rasmus och Anna att SMF-kursen kändes rätt med trygghet och vardagsrutiner där dygnet från ett nattliv vändes till dagliga rutiner.

När tidningen återigen träffar Rasmus och Anna utför de, tillsammans med övriga elever, ett av fem praktiska studiebesök på räddningstjänsten i Mora. Vice brandchef Johan Szymanski berättar att gruppen får träna på en rad övningar från första hjälpen och rökdykning till att hantera hjärtstartare.

– Det är unikt att en grupp får delta på så många kurser.

För Anna Rosén är det hemmaplan. Hon står fast vid drömmen att nå en högskoleutbildning till brandman och studerar nu matematik på folkhögskolan för att sedan höja sitt betyg via en distanskurs.

Rasmus Böhl känner också att depån med studielust fylls på. Han har ännu inte bestämt sig för om han ska återuppta studierna på gymnasiet eller satsa på en jobbutbildning.

Under veckorna som gått har eleverna bland annat haft en dygnslång utflykt till vandrarhemmet i Öje med vandring, samt en gemensam vecka med nio deltagare från flyktingsmottagningen för ensamstående barn.

– Det var under höstlovet då det endast var vår kurs och flyktingbarnen på folkhögskolan, som vi fyllde med aktiviteter, berättar Anna.

Under de närmaste veckorna kommer eleverna i allt större grad få prova på övrig undervisning på Folkhögskolan och i mitten av december väntar ett Öppet Hus.

Josefin Elmer berättar att i januari nästa år startar omgång tre av SMF-kursen.

– Folkbildningsrådet har nu bestämt att alla, utan åldersbegränsning, ska kunna delta med tanke på många aktuella varsel om uppsägningar. Troligen blir det så många sökande att antagning sker via intervjuer. Rekryteringen inleds i december.