Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Student får betala tillbaka studiestöd

En Borlängestudent får betala tillbaka delar av studiestödet till CSN.
Orsaken är för låg studietakt.

Det var i juli i år som CSN beslutade att kräva återbetalning av det studiestöd en 27-årig student från Borlänge erhållit under första halvåret 2012. Ett beslut man tog efter det att skolan rapporterat om att 27-åringen studerade i lägre takt än vad som anmälts. Totalt krävdes studenten att återbetala 8954 kronor.

27-åringen överklagade dock beslutet och pekade bland annat på att han förvisso inte klarat de aktuella kurserna, men att han trots det varit närvarande vid varje föreläsning och gjort sina hemtentor. Enligt CSN:s uppfattning har dock mannens studietakt varit lägre än 100 procent och därför ska heller inte studiestödet betalas ut i den omfattningen.

Överklagandenämnden för studiestöd gör också bedömningen att CSN i grunden har haft rätt i sitt beslut och att 27-åringen är återbetalningsskyldig. Dock menar nämnden att återbetalningsbeloppet ska skrivas ned till 8 140 kronor.