Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stubben blir ett konstverk

Vad skulle ett cirka hundra år gammalt träd berätta om det kunde? Ja, det får vi snart se i Föreningsparken där ett lärkträd ska bli ett sex meter högt historiskt monument.
– Borlänge har en otroligt fascinerande historia som det inte pratas så mycket om, säger Tobias Fischer som tagit initiativ till projektet.

Annons

Tobias Fischer kommer från Stockholm men jobbar numera som arborist på Borlänge Energi.

– Jag har fått höra många historier om bygden här, bland annat från min svärmormor, säger han.

Idén om att låta ett träd få berätta bygdens historia fick Tobias när han jobbade på kyrkogården i Stora Tuna för några år sedan, men nu blir den snart förverkligad – i Föreningsparken.

– Det passar bra med en storskalig staty här där det finns så mycket historia från järnverket, livet på Hushagen och så många viktiga personer. Dessutom har det blivit en välbesökt park igen sedan vi renoverade den förra året.

Som arborist tvingas han ibland ta ner riktigt gamla och praktfulla träd.

– Det är alltid tråkigt att avsluta gamla träd, men ibland kan man göra en högstubbe av dem för att de ska leva vidare och göra nytta för den biologiska mångfalden.

Men just lärkträd är inte särskilt värdefullt för insekternas skull. När Borlänge Energi i fjol tog ner ett lärkträd nära järnvägen i Föreningsparken tyckte arboristen att det kunde vara något för hans idé. Nu har han "gått med mössan i hand" och fått ihop de pengar projektet kostar, drygt 50 000 kronor, från stora och små sponsorer i Borlänge.

– Det är ändå lite jämfört med vad andra offentliga konstverk kostar. Det här blir dessutom väldigt lättillgängligt för många, säger Tobias Fischer.

Inom ett par veckor ska konstnären Torbjörn Lindgren från Leksand dra i gång motorsågen och skapa en mängd små skulpturer hela vägen upp längst stubben.

– Han har fått en massa gamla historier och bilder på sådant som det här trädet kan ha upplevt.

Om en månad beräknas trädstatyn vara färdig.

– Jag hoppas folk kommer att känna igen sig i det här konstverket och att det kan inspirera dem att själva berätta sina historier, säger Tobias Fischer.

.