Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Struligt stopp för friluftskyrka

Länsstyrelsen har beslutat om uppsägning av överrenskommelse med friluftskyrkan.
Upprepade svikna löften sätter stopp för verksamheten.
– Vi har tydligen misskött oss på något sätt, säger en friluftskyrkans initiativtagare, Åke Alm.

Det har varit en del turer kring friluftskyrkan på statlig mark (se naturreservat) vid Buffils Anna på Björkberget alltsedan starten i juni 2010. Nu har länsstyrelsen definitivt tröttnat på alla övertramp och sätter stopp för verksamheten.

– Det har blivit något av en parodihistoria, säger länsstyrelsens Henny Sahlin.

Det är Frikyrkan, kyrkan och IFS som ligger bakom friluftskyrkans tillkomst. Problemet är att något tillstånd inte söktes hos länsstyrelsen innan verksamheten drogs i gång. I somras fick friluftskyrkan dispens för att programmet redan var spikat. Sedan har diskussionerna fortsatt över vintern. Länsstyrelsen gav friluftskyrkan en chans till. Parterna kom överens om en kompromiss inför sommaren 2012. Kors, altare och bänkar skulle få ställas fram endast vid gudstjänster. Något som dock inte fungerade. Lägg därtill att förslag på sommarens sammankomster åter fallerade.

– Det har varit ett evigt prat om den här friluftskyrkan, fortsätter Henny Sahlin. Jag har aldrig varit med om något liknande.

Hon menar att aktiviteter i naturreservat är extra känsligt. Inte minst med tanke på ängs- och torrbacksflora. Ängen ska skötas med traditionell slåtter eller bete i kombination. Risken för slitage är uppenbar. Vidare kan ett permanent kors och klockstapel ge en känsla av privatisering och kännas avvisande för andra som nyttjar platsen.

Henny Sahlin konstaterar att flertalet sammankomster utöver nationaldagsfirandet inte redovisats samt att gräset vid flertalet tillfällen slagits eller klippts. Nu har alltså länsstyrelsen fått nog. Åke Alm erkänner strulet.

–  Vi har väl inte lytt föreskrifterna. Jag kanske gjorde fel från första början när jag inte frågade länsstyrelse och naturvårdsenhet. Vi får försöka se oss om efter annan plats. Jag får diskutera med församlingen.