Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Strukturer tema i årets Avesta Art

Struktur är temat för årets upplaga av Avesta Art som öppnar i maj. 16 internationella konstnärer har bjudits in att tolka begreppet.
– Ämnet har inte begränsat konstnärerna, vi kommer att få se många olika tolkningar i skiftande uttryck och tekniker, säger Caroline Gustafsson.

Tillsammans med Kenneth Linder, enhetschef för Verket har hon planerat årets utställning som är den 15:e i ordningen sedan starten 1995. De första åren gavs utställningen i det gamla järnverket vartannat år. Sedan 2011 är Avesta Art ett årligt återkommande evenemang som till största delen bekostas av Avesta kommun med bidrag från Landstinget Dalarna och Kulturrådet. Förra året passerade antalet besökare 31000 - vilket är rekord.

2015 års utställning hade rubriken "Ett stycke tid", i årets utställning förhåller sig konstnärerna till begreppet "struktur".

– Många bygger upp sina verk här på plats, men i den kommunikation vi haft inför utställningen kan vi se att temat tolkas brett, precis som vi hade förhoppningar om, säger Caroline Gustafsson.

Strukturer relaterade till tid, makt, kön, språk, naturvetenskap och textur är exempel på hur de inbjudna konstnärerna väver in begreppet i sina verk.

Både materiell och samhällelig tolkning finns i Oleks verk. Den New York-baserade konstnären, känd för sina storskaliga virkade verk, gör sin första utställning i Sverige. I Avesta visar hon en installation inspirerad av den gamla arbetarbostaden som finns i Visentparken i Avesta som hon besökte i höstas. Oleks tolkning är en virkad värld iscensatt för en samtida kvinna. Verket drar trådar från då till nu och ställer frågor om vad ett hem är och betyder.

Alexandra Carr från London gör en naturvetenskaplig tolkning av temat, hennes experimentella skulpturer ställer litet mot stort och undersöker vår uppfattning om verkligheten. I Avesta deltar hon med verket "Black Matter" där hon använder magnetism för att skapa strukturer och former med järnfilspån.

Poeten Hanna Hallgren från Stockolm deltar i utställningen tillsammans med konstnären Melissa Henderson från Malmö. Med objekt och måleri tolkar Henderson "Välfärdsstaten", en dikt av Hallgren som handlar om vithetsbegreppet.

Referenser till naturen och samhällets struktur finns i Jakub Nepras två videoverk där han ställer makro mot mikro i myllrande världar som associerar till rymden, havsdjupen och naturens ordning krockad med människans uppbyggda strukturer.

(Se övriga deltagare listade här intill.)

Verkets egen produktion för de yngre besökarna, Järnfjädrars Rike, som belyser språk och berättande, återkommer även i sommar i uppdaterad version.

Avesta Art öppnar 28 maj och pågår till och med 18 september.

LÄS MER: Recension förra årets Avesta Art

LÄS MER från DT Kultur&Nöje