Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Strömavbott slog ut centrala Hedemora - tre gånger

Tre gånger inom två timmar under fredagsförmiddagen var centrala Hedemora utan ström.

– Vi tror att felet beror på en att en skogsmaskin körde på och klämde en kabel i Österby, säger Per Sörbergs, elplanerare på Hedemora Energi.
Vid halv elva på förmiddagen slocknade halva Hedemora centrum. Efter cirka en kvart kom strömmen tillbaka för att sedan slocka igen efter en stund. En gång till, strax efter 12.00 kom ännu ett kort strömavbrott.
Att det blev två efterföljande strömavbrott efter det första berodde enligt Per Sörbergs på att man för att hitta felet fick prova sig fram sträcka för sträcka. Hedemora Energi räknar med att mellan 3 000 och 4 000 abonnenter blev strömlösa under gårdagens avbrott.
Södra Dalarnas Sparbank var en av dem.
– Det är klart att det inte är bra med strömavbrott, inte för någon som drabbas, menar Jonas Nyberg ställföreträdande vd. Men vi har rutiner för hur vi ska göra med kunder som befinner sig i lokalerna och med säkerheten för personalen. Det är illa med elavbrott, men ingen katastrof.
Även för Södra Dalarnes tidning orsakade avbrottet en del problem då uppkopplingen mot servarar och internet slogs ut och produktionen låg nere i drygt fyra timmar.
För drygt fem veckor sedan drabbades Hedemora av ett strömavbrott som släckte ned stora delar av centrala stan samt några omkringliggande byar. Anledningen den gången var att en brytare på en stolpe hade löst ut.