Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strokedag i Mora med fokus på blodtryck och sjukdomen TIA

Annons

INSÄNT: Stroke- och Afasiföreningarna i Norra Dalarna genomförde på Strokedagen den 14 maj ett 90-tal blodtrycksmätningar bland besökarna på ICA Maxi och föreläsning om TIA på kulturhuset för 30-talet intresserade åhörare.

Blodtrycksmätningarna som bedrivits under strokedagarna visar att andelen med höga värden minskat för varje år och glädjande 75 procent håller sig inom gränsvärdena idag.

Specialistläkaren Daniel Sandvik tvingades av sjukdom avstå föreläsningen om sjukdomen TIA och Strokeföreningens ordförande Jörg Teichert axlade galant specialistrollen. TIA är en snabbt övergående syrebrist i hjärnan och kroppens signal om eventuell snar stroke. Ungefär var tionde TIA drabbas av stroke inom två dygn. TIA ger strokesymtom och man kollar med AKUT-testet – Ansikte, Kropp, Uttal och Tid.

Faktorerna bakom TIA är ålder, kön och livsföring. Ålder och kön kan man inte åtgärda men livsföring greppar men själv. Avstå från att röka och snusa, nikotinet är en mycket stor riskfaktor. En snusprilla innehåller tio gånger mer nikotin än en cigarett. Äta rätt, motionera och undvika negativ stress. Håll koll på blodtrycket, eftersom högt blodtryck är största boven i TIA- och stroke.

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips
Annons