Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strid om platser i SOK:s styrelse

Annons

Flera idrottsförbund är upprörda inför Sveriges olympiska kommittés årsmöte. Valberedningen vill peta vice ordförande Björn Rosengren till förmån för Christer Englund.

Den förre boxningsbasen Björn Rosengren har varit den person i Sveriges olympiska kommitté (SOK) som övervakat hur varumärket OS används i Sverige. De bryska metoder som uppmärksammades under OS i Turin väckte stor debatt. Då krävde Rosengrens advokatfirma en krögare i Västerås på 50|000 kronor sedan han döpt en rätt till OS-pizza.

Inför torsdagens årsmöte vill valberedningen ersätta Rosengren, som suttit i styrelsen sedan 1984, med ishockeyförbundets ordförande Christer Englund.

Christer Englund är ett kontroversiellt namn. Han hamnade i öppen konflikt med SOK sedan ishockeyförbundet _ med förbundets egna sponsorer _ ordnat en egen mottagning för OS-vinnarna Tre Kronor. Enligt Lindeberg var det ett klart brott mot de regler som finns; i samband med OS ska bara SOK:s sponsorer förknippas med OS-idrottare.

Christer Englund har dessutom motionerat om att SOK:s organisation borde ses över.

TT: Tror du att det kan bli problem att arbeta tillsammans med Christer Englund efter det som hände efter Turin?

Valberedningens Lars-Åke Skager menar att den omskrivna OS-pizzan inte har något med petningen av Rosengren att göra.

TT: Är inte Rosengren viktig i styrelsen med sin juristkompetens?

TT: Christer Englund var i öppen konflikt med SOK efter OS i Turin. Kan det bli samarbetssvårigheter?

Boxningsförbundets nuvarande ordförande, Bettan Andersson, har nominerat Rosengren som motkandidat till Englund. Hon anser att Rosengrens kompetens är ovärderlig:

Även badmintonförbundet sluter upp bakom Rosengren:

TT

Mer läsning

Annons