Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Strid om förskoletaxa

Folkpartisten Monica Lundin uppskattar inte förslaget om ny taxa för förskola och fritidshem.
Hon arbetar nu med ett nytt förslag baserat på en timtaxa.
– Man ska betala för tiden man nyttjar, menar hon.

Annons

En ny taxa för förskola och fritidshem är på gång i kommunen, det berättade vi i går. Det nya förslaget innebär bland annat att taxan ska bygga helt på hushållets inkomst och inte på hur många timmar barnet vistas i verksamheten.

Detta vänder sig Monica Lundin (FP), vice ordförande i barn- och bildningsnämnden, emot.

– Det som främst driver mig är rättviseaspekten. Jag håller på att räkna fram ett förslag med timtaxa. Man ska betala för tiden man nyttjar, menar Lundin som tror att det tidigare förslaget kan göra att barngrupperna ökar.

– Det blir ett incitament för en ökad närvaro oavsett regeln om att barnen bara får vistas i verksamheten när föräldrarna jobbar eller studerar.

Monica Lundin menar att det är extra viktigt att ha någon form av timtaxa i Borlänge.

– Vi har många skiftarbetare. Det liggande förslaget ger fel signaler.

Lundin ska presentera sitt förslag på barn- och bildningsnämndens möte på onsdag.

– Jag tänker mig en grundnivå och sedan en taxa per timme över detta, men man ska givetvis inte nå över maxtaxan.

I det tidigare förslaget står det också att hushåll med en lägre inkomst än 20 000 kronor ska slippa avgift. Detta vänder sig också Lundin emot.

– Nivån ska ligga kvar på 13 000 kronor. Jag är för arbetslinjen. Om nivån höjs kan det bli ett incitament för att inte göra allt för att få in de där extra kronorna.