Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Strid in i det sista

När det amerikanska folket går till val i dag är känslan dock att valet kanske inte spelar någon större roll för amerikanerna. Ingen av kandidaterna har någon särskilt trovärdig plan för hur USA ska bli av med sitt budgetunderskott. I och med att kongressens båda kamrar förmodligen får olika majoritet kommer nästa president, oavsett vem det blir, att behöva förhandla med motståndarsidan. Men i dagsläget finns det inga utsikter för republikaner och demokrater att enas kring ett sätt att få finanserna i ordning igen.

Situationen för de offentliga finanserna i USA är så desperat att de skattesänkningar för höginkomsttagare, som George W Bush genomdrev, knappast kan bibehållas. Den federala statskassan måste ha mer pengar på kort sikt. Samtidigt måste socialförsäkringssystemen reformeras, men något som liknar 1990-talets pensionsuppgörelse i Sverige är just nu inte politiskt möjligt. En kombination av högre intäkter och minskade utgifter är vad som krävs, men ingen av kandidaterna är redo att sälja en så besk medicin till väljarna.

De senaste 30 åren har medelklassens inkomster stått stilla. De många amerikaner som tar dubbla jobb till minimilön för att betala hyran har ingen verklig chans att förbättra sin levnadsstandard, hur hårt de än jobbar. Kostnaderna för collegeutbildning har stigit mycket snabbare än inflationen. Den sociala rörligheten är lägre än i Nordeuropa.

Men kanske finns det ännu hopp för USA. Fortfarande lockas världens smartaste talanger till Silicon Valley, Harvard och Princeton. Tillgången på billig naturgas, och ökande kostnader för arbetskraft i Kina, lockar företagen att flytta tillverkning tillbaka till USA igen. Ekonomin har vuxit oavbrutet de tre senaste åren, och arbetslösheten sjunker.

Den kandidat som vinner valet tar också befäl över världens mäktigaste krigsmakt, i en tid då USA:s dominerande ställning i världen alltmer ifrågasätts. Barack Obama har skött utrikespolitiken utan större misstag. Mitt Romney är ett oprövat kort. Med ett osäkert läge i Mellanöstern och en allt självsäkrare kinesisk regim är behovet av en skicklig och engagerad amerikansk utrikespolitik fortfarande stort.