Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strebers - en musikalisk bergochdalbana

/

RECENSION
Strebers firar att det gått 30 år sedan man släppte sin första singel med en återföreningsturné.

Annons

Det är en lång tid även om det inte innebär att de började samtidigt som Pistols och Clash som en man i publiken jag växlar några ord med kalkylerar fram.

Tiden är dock irrelevant av två orsaker. Det blåser fortfarande hårda och kalla högervindar i Sverige och Strebers är fortfarande supertajta. Så det ligger helt rätt i tiden att åka ut och piska in ett budskap i samtiden.

Åfysatan, i kalsonger och matchande t-shirts, har den äran att värma upp publiken med studentikos kravallpunk vars enda höjdpunkt är svadan om selfie-hysterin med den fyndiga strofen Believe in your selfie.

Sedan tar Strebers över och inleder oerhört strongt med just Högervindar för att sedan kasta sig in i både Betongbarn och Terrorbalans, med en kort kommentar om dagens datum, vilket såklart får en att undra om de inte gjort en Aerosmith och av tristess vänt på set-listan.

Och mycket riktigt försvinner gnistan en smula efter den inledningen och resten blir en berg-och-dalbana av svettiga toppar och småtråkiga dalar.

Allra mest angenämt är det i snabba och intensiva saker som Tändsticksasken, Ung & arg och Samhället är sjukt med sitt olycksbådande intro som doftar en hel del Metallica anno Cliff Burton.

Det som en gång skiljde Strebers från andra band var att man flirtade en hel del med folkmusik, vilket blev än mer tydligt senare i Dia Psalma, och lyssnar man noga så inser man att många av riffen och melodierna lika gärna kan spelas på fiol på en fäbodvall i mörkaste Malingsbo som på, i det här fallet, en alldeles för Pantera-distad gitarr.

Mot slutet av spelningen tar det sig en smula och tempot höjs vid maskinerna, men paradoxen är tyvärr att takten ökar samtidigt som publiken minskar.

Den tappra skaran som stannar kvar får sig dock en finfin final med rappa Blod, svett & tårar och Gud hör bön, den i sammanhanget lite lugnare Kärleksmissiler och en 39 steg komplett med ett par konfettibomber som lök på laxen.

Annons