Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Streaming på schemat

Att lära sig att streama livesändningar är något helt nytt för eleverna på el- och energiprogrammet på Lugnetgymnasiet.
– Detta kommer att fortsätta växa, säger läraren Lars Ljunggren.

För ett år sedan behövde FIS (Internationella Skidförbundet) hjälp med att sända presskonferenser live från Svenska Skidspelen. Elever på el- och energiprogrammet tillfrågades om de ville hjälpa FIS med detta.

– Det blev en liten panikgrej, men det gick bra och FIS blev nöjda, berättar Lars Ljunggren.

I samband med dessa sändningar föddes idén att spinna vidare på streaming, alltså att direktsända någonting via internet.

– Eleverna läser en kurs som heter digital kommunikationsteknik och vi började titta mer på det här med streaming. Detta är helt nytt och vi lär oss nya saker hela tiden. Eleverna är väldigt duktiga, säger Lars Ljunggren.

Till sin hjälp har eleverna ett analogt mixerbord och ett bildmixerbord som Lars hittade i en container.

– Det är gamla grejer som skulle slängas, men de fungerar jättebra. Det blir lite skillnad jämfört med datorerna. Det är riktigt roligt att hålla på med detta och jag skulle gärna vilja jobba med det i framtiden, säger Daniel Hansson, som går i årskurs tre.

– Kul att vi får jobba med lite udda saker. Det är intressant att testa detta. Det är inte alla som får möjlighet att göra det, säger Mohamed Hassan, som går i årskurs två.

Nästa mål för eleverna är att streama en innebandymatch från Lugnet.

– Vi har även varit i kontakt med skid-VM. De vill göra något kring Beyond Skiing och de tycker att det här med streaming är kul. Vi skulle kunna direktsända något i samband med Beyond Skiing, säger Lars Ljunggren.