Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Strategi viktigast för polisen under 1 maj – "Vi vill minimera riskerna"

På torsdagen höll polisen presskonferens om de olika demonstrationståg som kommer att förekomma under 1 maj i Falun.
Sex tillstånd har totalt utfärdats, bland annat kommer den Nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen (NMR) och Dalarna mot rasism att finnas på plats i Falun.

Annons

Socialdemokraterna, Nordiska Motståndsrörelsen, Dalarna mot rasism, Vänsterpartiet, SSU och Miljöpartiet har alla beviljats demonstrationstillstånd på 1 maj i Falun.

Polisen har nu jobbat med att på ett strategiskt och operativt sätt besluta vad som gäller för de olika demonstrationstågen, var de ska gå och vilket som blir deras slutmål.

NMR kommer att tåga till Stora Torget – vilket har upprört både andra demonstrationsdeltagare under 1 maj och allmänheten i stort.

– Vi har tagit ett beslut utifrån att vi velat minimera riskerna men samtidigt säkerställa möjligheterna till åsiktyttringar, säger polisens stabschef Thomas Hellgren.

– När det gäller torgplaceringen var det ett antal som sökte tillstånd och hade önskemål om att få hålla till där, men vi sett det ur ett strategiskt och operativt perspektiv, betonar Thomas Hellgren.

När det gäller polisresurser kommer det att bli en liknande insats som den i Borlänge 1 maj 2015.

– Runt 200 poliser kommer att finnas på plats. Ambitionen är att säkerställa att allmänheten ska kunna röra sig fritt, så långt som det bara går, säger polisens stabchef.

Presskonferensen under torsdagen gav besked om att Noa, Nationella operativa avdelningen, står för polisnotan i samband med första maj.

Polisresurser kommer att tas från Dalarna, Värmland och Närke men även från storstäderna, där det finns en större vana vid sådana här stora polisbevakningar.

– Detta är en särskild händelse och det kräver en noggrann planering, säger Thomas Hellgren.

De tillstånd som polisen utfärdat för första maj i Falun är:

Socialdemokraterna:

Tillstånd för allmän sammankomst klockan 10 – 18.

Lämnar Stora Torget senast klockan 12. Går Kristinegatan – Åsgatan - Svärdsjögatan – Holmgatan – Holmtorget – Gruvgatan – Myntgatan –Teatergatan – Kulturhuset tio14.

Nordiska Motståndsrörelsen, NMR:

Tillstånd för allmän sammankomst klockan 11 - 18.

Lämnar regementsområdet tidigast klockan 14. Går Bataljonsvägen – Regementsvägen – Korsnäsvägen – Åsgatan - Stora Torget.

Dalarna Mot Rasism:

Tillstånd för allmän sammankomst klockan 10 – 18 på gamla Posten-parkeringen.

Vänsterpartiet:

Tillstånd för allmän sammankomst klockan 10 – 12.

Går från Kvarnparken, sedan Slaggatan, Nybrogatan och Trotzgatan för att ansluta sig till Dalarna Mot Rasism på gamla Posten-parkeringen.

SSU och Miljöpartiet:

Tillstånd för allmän sammankomst klockan 10 – 18 (SSU) och klockan 11 – 15 (Miljöpartiet).

Delar på Fisktorget.

Läs även: Så blir första maj-demonstrationerna i Falun – alla har fått tillstånd – "Ett komplext ärende"

Läs även (Plus): Kamp om Stora torget på 1 maj: antinazisterna ska överklaga demonstrationstillstånden

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android