Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stramare källsortering i Gagnef – i höst töms "brännbara" tunnan var fjärde vecka

För villahushållen i Gagnefs kommun kommer nyordning och rättning i sopleden att i högsta grad bli konkret i höst.

Från och med den 1 oktober i höst ska nämligen även "gangsingarna" rätta in sig i samma sophämtningsrutiner som grannarna i Rättvik och Leksand haft sedan 1995, och sedan många år även i Vansbro kommun.

De grå soptunnorna med brännbart avfall kommer att tömmas var fjärde vecka, i stället för varannan vecka.

Att nyordningen inte uppskattas av alla är man vid Dala Vatten och Avfall AB, som ansvarar för renhållningen i de fyra kommunerna, väl medveten om.

Om locket på soptunnan pekar upp i luften efter två veckor, hur ska det då bli efter fyra veckor är en synpunkt som många husägare framfört.

– Visst har vi fått en hel del reaktioner. Men alla är inte kritiska. En del som hört av sig välkomnar förändringen, säger Karin Olofsson, projektledare vid avfallsverksamheten.

Noteras kan också att hämtningsavgiften för det brännbara redan vid senaste årsskiftet anpassades till nyordningen och sänktes med 288 kronor på årsbasis för ett villahushåll.

– Det här blir säkert jättebra för äldre människor. Men för oss som har blöjbarn blir det svårt att klara det, säger Anna Spång, villaägare i Djurås.

I stort sett samma åsikt har grannarna Marcus och Malin Hellman:

– Vi kommer definitivt inte att klara oss. Redan i dagsläget måste vi emellanåt "låna" utrymme i grannens tunna.

Men om hushållen i grannkommunerna klarat av detta i 20 år lär nog även "gangsingarna" klara det anser de renhållningsansvariga.

I grunden handlar det om att sortera ut förpackningar och lämna dem vid återvinningsstationen. Det är också en uppfattning som flera av de villaägare DT talat med delar.

– Så här långt har det gått bra eftersom vi delat tunna med grannen. Nu vet vi inte hur det blir. Men det är klart vi kan bli bättre på att sortera ut förpackningar, säger exempelvis Gun Hållås i Djurås

De återkommande plockanalyser som gjorts av hushållens soppåsar har också visat att det finns anledning att skärpa sorteringsvanorna i Gagnef.

Jämfört med grannkommunerna Leksand, Rättvik och Vansbro, är Gagnef klart sämst på att sortera ut förpackningar.

Eftersom informationen gick ut tidigt i våras och att det återstår flera månader innan nyordningen träder i kraft finns det ingen anledning att vänta.

– Man kan ju se det som en övningsperiod, för att se hur stor skillnaden blir när förpackningarna inte hamnar i soppåsen, säger bolagets vice vd och affärsområdeschef för avfall, Lisbeth Martinsson, med ett leende.

– Dessutom finns möjligheten att beställa ett extrakärl, eller ett som är större. Merkostnaden blir faktiskt inte mer än 192 kronor per år jämfört med 2015 års taxa.

Fotnot: Den senaste plockanalysen (november 2015) avslöjade att i Gagnef innehöll villahushållens soppåsar i snitt 2,59 kilo tidningar/förpackningar per hushåll och vecka. Näst "slarvigast" var villaägarna i Rättvik med 1,22 kilo per hushåll.

Läs mer:

Sophämtning införs i fritidshusområden

Det skiljer 4000 mellan Avesta och Malung-Sälen

"Lämna inte sopkärlen öppna"'

Borgerlig enighet om soporna