Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stötta kampen mot Daesh militärt

Fredagen den 13 november på förmiddagen kände vi glädje. Kurdiska specialstyrkor, peshmerga och yezidier hade med stöd av amerikanskt flygvapen och brittiska/amerikanska specialstyrkor befriat Sinjar/Shingal från islamistiska terrorister i Daesh/IS. Befrielsen var viktig, då staden varit en maktsymbol för Daesh-framgångar. Vi minns bilderna från augusti 2014, då Daesh jagade skräckslagna människor upp på Sinjarberget. Vi minns hur de tillfångatog nioåriga yezidieflickor och sålde dem som sexslavar för en tusenlapp. Vi minns alla kvinnor som är förslavade hos denna mördarsekt.

Men samma fredagskväll förbyttes glädjen i sorg och vrede. Paris, upplysningens europeiska huvudstad, färgades i blod när samma islamistiska terrorister slog till mot civila genom skoningslösa självmordsattacker, där 130 personer mördades med Kalasjnikovs och bomber. Oskyldiga människor som på en fredagskväll roade sig genom att gå på konsert, restaurang och fotboll blev måltavlor för bestialisk terror.

Kriget i Syrien har i vår pågått i fem år. Över 200 000 döda, en enorm flyktingkatastrof, där hälften av landets befolkning är flyktingar i eller utanför sitt eget land. Syrien är ett skolexempel när internationella samfundet tillåter Daesh breda ut sig samtidigt som Assad-regimen bombar civilbefolkningen. Att först bekämpa Daesh är en förutsättning för att förhindra spridning och stabilisera Syrien.

Sverige bidrar genom vår militära utbildningsinsats i norra Irak. Samtidigt bör den svenska regeringen göra mer som att erbjuda vapen från Sverige till Kurdistans Regionala Regering (KRG). Tyskland, USA, Frankrike, Storbritannien, Italien med flera stödjer redan den internationella koalitionen mot Daesh med militära medel. KRG har militära styrkor som desperat behöver omvärldens stöd både med vapen och militär träning för att pressa tillbaka IS.

Frågan om att besegra Daesh handlar inte bara om kurderna. Det är en kamp för att skydda alla grupper i området. Bakom kurdiska frontlinjer finns alla etniska och religiösa grupper representerade i flyktingläger som tvingats lämna sina hem i Irak och Syrien till följd av krig, folkmord och terrorism.

När Daesh besegrats är det viktigt att Mellanösterns minoriteter får fortsatt skydd. Det handlar inte minst om de kristna assyrierna/syrianerna/kaldéerna som har rätt till självstyre i sina ursprungsområden på Ninveslätten öster om Mosul. Det är också viktigt att Iraks regering och det kurdiska självstyret respekterar minoriteter och inkluderar dem i samhället och politiken.

Vi får aldrig låta terroristerna vinna. Daesh försöker sända signalen att Frankrike, västvärldens demokratier och allierade i regionen borde lämna Irak och Syrien åt sitt öde. Vårt liberala svar ska vara tydligt. Upplysningens liberala samhällsmodell baserad på frihet och demokrati måste försvaras och Daesh bekämpas med de medel som krävs. Låt den 13 november bli vändpunkten - början på slutet för Daesh globala terror.

Birgitta Ohlsson (L)

Utrikespolitisk talesperson och riksdagsledamot

Monica Lundin (L)

Gruppledare Borlänge kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel