Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Storvätteshågna Dalarnas tak

Dalarnas högsta fjäll är Storvätteshågna med sina 1204 meter över havet, men det är en tuff vandring för en dagstur.

Från STFs parkering i Grövelsjön är det en mils vandring till Dalarnas högsta punkt. Det finns även en parkering med en kilometer kortare väg, men det behövs tillstånd att köra in på den vägen.

Ta bara med vatten för 30 minuters vandring, därefter väntar klara fjällbäckar med vatten som vida överträffar allt annat du druckit. Leden är lättvandrad med enbart ett par mindre passager med mer sten. Många vandrare och fiskare går upp till Fosksjöarna och campar där. Att gå fram och tillbaka samt lite tid för en fika på toppen tar fem slitsamma timmar. Vandringskängor är att föredra.

Det är en lång vandring, nio km. Här handlar det inte om alpliknande berg eller en markerad topp som Städjans. Storvätteshågnas högsta topp ligger dolt bakom andra toppar, det på en platå med Svantesontjärnen alldeles intill. Enligt uppgift är sjön döpt efter mannen på lantmäteriet som satte sitt eget namn på den tidigare namnlösa sjön.

När det var varmare tider efter den senaste istiden växte det skog på Storvätteshågnas topp. Rester av trädstammar har funnits i Svantesontjärnens klara vatten.

På toppen gäller det att leta reda på turistföreningens toppbok och skriva in sig. Du är på Dalarnas tak! Utsikten är storslagen med fjäll och dalar. Nedanför fötterna breder sig Töfsingdalens nationalpark ut sig. I söder sticker Städjans topp upp och de höga topparna i Femundsmarkas nationalpark på den norska sidan i väster.