Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stort underskott - men en liten ljusning i ekonomin

Det ekonomiska läget har förbättrats något.
Men förbättringen är av tillfällig karaktär.
Kommunens drift går fortfarande back med nästan 100 miljoner kronor.

Annons

Vid kommunstyrelsens sammanträde på tisdagen redovisades en ny ekonomisk prognos. Enligt kommunstyrelsens ordförande Jan Bohman (S) har läget förbättrats jämfört med i våras.

Förklaringen är ökade skatteintäkter med 20 miljoner kronor, ränteintäkter på 9,7 miljoner, sålda fastigheter 2,3 miljoner, försäkringsåterbäring på 46 miljoner och att investeringarna bantats med ett par miljoner.

Detta är engångsposter, som bedöms räcka för att minska underskottet i bokslutet till tio miljoner vid årets slut.

– Underskottet ser hanterbart ut, säger Jan Bohman (S), kommunstyrelsens ordförande.

Det stora problemet finns kvar. Det är själva driften, som går mot ett minus på 98,9 miljoner. Under de senaste månaderna har en rad sparbeslut tagits. Fler är att vänta.

– Det pågår en del projekt. Problemet är att de ibland är omdiskuterade och att det tar tid innan de ger effekt. Jag är bekymrad för 2012. 2013-2014 ger åtgärderna resultat, säger Jan Bohman.

Besparingar som genomförts har till viss del ätits upp av ett ökat försörjningsstöd. Men utan indragningar hade det sett ännu mörkare ut. Bland annat minskar övertid och inköp. Inköpen ligger fram till och med juli 14,5 miljoner kronor under fjolårets nivå motsvarande period.

Jan Bohman menar att regeringens politik är en del av förklaringen till att det ser ut som det gör i den kommunala kassan, a-kassan och försäkringskassans regler är tuffare.

– Omvärldsfaktorer påverkar oss. Det är en tuff arbetsmarknad med hög arbetslöshet. SSAB och KP jobbar också i motvind, rationaliserar och intaget på arbetsmarknaden är inte så stort som det skulle kunna vara.