Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stort strömavbrott drabbade Dalarna

En brand i ett ställverk i Borlänge gjorde att stora delar av Dalarna blev strömlöst på tisdagsmorgonen. Enligt länsstyrelsen drabbades uppemot 100 000 kunder.

Strömavbrottet orsakades av en brand i ställverket i Repbäcken i Borlänge. Larmet inkom till SOS Alarm strax efter klockan halv nio på tisdagsmorgonen.

Vid klockan halv tolv var problemet avhjälpt och nästan samtliga kunder hade fått tillbaka strömmen.

– Lågorna var ungefär en meter höga. Det är en transformator som har havererat, berättade Jonas Hindsberg, räddningsledare vid räddningstjänsten DalaMitt.

Räddningstjänsten lämnade platsen när branden var släckt.

Vid elvatiden fick dock räddningstjänsten åka tillbaka till ställverket efter att branden blossat upp på nytt.

Ellevio om det inträffade

Thomas Kult, kommunikatör på Ellevio, säger att de fick in larm om att någonting inte stod rätt till klockan 08.36 på morgonen. Då skickade de ut personal till platsen som kunde konstatera att det rörde sig om en brand.

– Vi var tvungna att koppla om nätet men nu ska alla våra kunder ha fått strömmen tillbaka. Ställverket i Repbäcken är en knutpunkt för vårt nät i Dalarna. Ungefär 30 000 av våra kunder drabbades. Vi försörjer också de regionala elbolagen med el så allt som allt kan det röra sig om 100 000 abonnenter, säger Thomas Kult.

Vidare menar Kult att det aldrig går att skydda sig till hundra procent mot den här typen av bränder.

– Det handlar om el, det är stora krafter och mycket olja i ett ställverk, men den här typen av bränder är trots allt ganska ovanliga i Sverige. Nu ska vi genomföra en teknisk undersökning för att ta reda på vad det var som gick fel och för att se om vi kunde ha gjort något för att förhindra det här, säger han.

För de kunder som drabbats gäller de vanliga reglerna för ersättning vi strömavbrott.

– Vi ber om ursäkta för att det var svårt att f åtag på någon här på Ellevio men det har varit mycket att göra, avslutar han.

Flera elbolag drabbade

Områden som drabbades av strömavbrott var Falun, Borlänge, Siljansområdet, Älvdalen och Malung-Sälen.

– Samtliga våra 30 000 kunder berörs. Orsaken är ett avbrott hos Ellevio (tidigare Fortum), i så fall är det regionnätet, berättade Bengt Östling, vd och tf elnätschef på Dalaenergi, under förmiddagen.

Vården och Räddningstjänsten har färdiga rutiner

Sjukhusen i Falun och Mora fungerade relativt normalt tack vare reservkraften som fansn att tillgå.

Akutsjukvården i länet har inte påverkats. Däremot har man fortfarande inte kunnat kartlägga hur alla länets vårdcentraler påverkats. Vissa av vårdcentralerna var helt strömlöst.

LÄS MER: Så klarar du ett stort strömavbrott eller annan krissituation i 72 timmar

Strömavbrottet nådde hela vägen upp till de nordligaste delarna av länet.

– Jag hann precis koka kaffe, sen gick strömmen här i Idre, säger Kina Martinsson på turistbyrån i idre.

Och på Swedbanks kontor i Falun dröjde det innan man kunde öppna för dagen på grund av elavbrottet.

– I normala fall öppnar vi klockan 10. Nu kom ju elen igång relativt snabbt och vi kunde öppna klockan 10.15, säger Falukontorets bankchef Linda Jonsson.

Linda menar att strömavbrotten inte är speciellt vanliga, även om de ibland inträffar. Och när det väl händer blir banken helt utslagen då man är beroende av elen för att kunna utföra sitt jobb. Precis det inträffade under morgonens strömlöshet då ingenting fungerade på kontoret i Falun.

– Vi drabbas hårt när elen försvinner eftersom vi är beroende av datorerna. Ett elavbrott gör så att vi inte kan göra vårt jobb, säger Linda.

Tågtrafiken i länet påverkades också av strömavbrottet. Det var stopp på sträckan mellan Borlänge och Mora, men strax efter klockan elva meddelade Trafikverket att tågtrafiken gick som vanligt igen.

Det var även problem med telefonnätet, bredband och tv. Både Telia, Tele2 och Tre uppgav att de hade störningar i sina nät.

■■ För mer Blåljus-nyheter, klicka här – och följ DT.se på Facebook.

Ladda hem nya versionen av DT:siPhone-app här

Ladda hem nya versionen av DT:sAndroid-App här