Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stort problem med lantbruksbränder

Bränder inom lantbruket blir allt vanligare.
Genom att öka kunskapen om hur bränderna kan förhindras och var de uppstår är viktig information och en del av Naturbruksgymnasiets utbildning.
Eleverna på Stiernhööksgymnasiets Naturbruksprogram hade därför en brandskyddsdag där eleverna fick lära sig släcka bränder och hur bränder kan undvikas.

Från den så kallade hävaren, stegbilen kan bränder släckas från hög höjd. En handbrandsläckare kan snabbt släcka en brand i en lokal och en filt eller jacka kan kväva en brand som till exempel fått fäste i arbetskläder.

-Bränder inom lantbruk är vanliga. De uppkommer av olika anledningar, i gamla elkablar i gamla byggnader, råttor kan gnaga på ledningar, damm och smuts kan också orsaka brand. Ofta är lantbruken enmansföretag och man har inte så mycket tid för underhåll, säger Bernt-Åke Berling, lantbrukslärare, Stiernhööksgymnasiet.

Bränder inom lantbruket kan uppstå av flera olika orsaker, på grund av svetsloppor till exempel. Bränder kan uppstå i olika delar av lantbruket och för att minimera skadorna är kunskap om hur bränder släcks viktiga.

Patrik Fredriksson, Jan Daniels och Lennart Embro från Räddningstjänsten i Rättvik var på Stiernhööksgymnasiet för att demonstrera för eleverna i Naturbruksprogrammet lantbruk.

-Vi har haft information om brandskydd inom utbildningen tidigare, men det är första gången Räddningstjänsten besöker oss, vilket är mycket bra för elevernas brandskyddskunskaper, sa Bernt-Åke Berling.