Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stort jubileum för legendarisk biltävling

HEDEMORA Hedemoraloppet arrangerades bara en enda gång. Mycket tack vare Prins Bertil som lyckades locka utländska stjärnförare till motorstaden.
Det har gått 60 år sedan den spektakulära racingtävlingen och det ska firas med ett festligt jubileum.

Annons

Vram Grand Prix, anordnade ett liknande jubileum ifjol, för att uppmärksamma Sveriges första Grand Prix för automobiler 1933. Nu har turen kommit till Hedemora, som annars mest förknippas med motorcyklar och TT-lopp.

– Det blev bara en gång 1954, åren därpå kördes loppet i Kristianstad i stället och då fick det Grand Prix-status, berättar Björn Tiedemann, initiativtagare till Vram GP Auto Show.

Av den anledningen har Hedemoraloppet 1954 fallit lite i glömska. Men det var ändå framgången i Dalarna som fick Kungliga Automobilklubben att fortsätta arrangera internationella biltävlingar.

– Det var Prins Bertil och Mas-Harrys förtjänst, tack vare prinsens kontakter fick de hit häftiga bilar och bra förare, säger Björn Tiedemann.

Tävlingen hade tre kategorier: specialsportvagnar, ensitsiga Midgets och seriesportvagnar. I den sistnämnda kategorin tävlade bland andra Joakim Bonnier, som ett par år senare debuterade i Formula I, vilket han körde under 13 år, innan han dödskraschade på Le Mans 1972.

– I Hedemora 1954 var det väldigt många fina europeiska fullblod av senaste sort som Ferrari 375, Jaguar C-type och Aston Martin, berättar Björn Tiedemann.

Riktiga klenoder i dag, som mest finns utomlands. Men han hoppas att det går att få någon till Hedemora den 31 maj. Då har det gått nästan exakt 60 år sedan Hedemoraloppet kördes.

Tanken är också att tillsammans med SMK Hedemora ordna en backtävling längs den gamla banan. Flera gamla tävlingsbilar kommer att medverka i loppet och ytterligare förare är välkomna att anmäla sig på hemsidan www.vramgrandprix.se.

Kravet för att delta är att bilen är i originalutförande från 1954, eller tidigare. Allt för att återskapa känslan från Hedemoraloppet.

– Vi försöker samla ihop så mycket autentiska bilar som möjligt och bjuder även in andra fordon som kan vara relevanta kring racingbanan, säger Björn Tiedemann.

Det kan till exempel vara en bärgningsbil eller en ambulans från den tiden. Eftersom inramningen är viktig vill arrangörerna även gärna ha annan 1950-talskuriosa.

I Folkets park ska det bland annat bli fotoutställning och musik från DJ Jonas Olpers från Enviken, som kanske till och med har en tidstypisk ljudanläggning.

– Vi vill gärna komma med en efterlysning ifall någon har något i ladorna som har med tävlingen att göra, det kan vara bilder, prylar eller något annat intressant, berättar Björn Tiedemann.

Som särskilt inbjuden hedersgäst kommer Rally-Harry Bengtsson till jubileet. Han fick lite av ett genombrott i Hedemoraloppet, där han tävlade med en Porsche.

– Senare under året körde han på Nürnburgring. Han har fyllt 85 år och är väldigt pigg, säger Björn Tiedemann.

Hedemora kommun kommer att sponsra jubileet med 10 000 kronor.

– Det här ser vi positivt på, motortävlingar brukar dra mycket folk och vi hoppas på mycket kringaktiviteter, säger kommunalrådet Ulf Hansson (S).