Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stort intresse när Tiomila "debuterar" i Dalarna

När Tiomila för första gången avgörs norr om Dalälven är intresset större än på många år.
Cirka 1 000 lag kommer till start i Falun på lördag och totalt under helgen kommer omkring 10 000 orienterare att tävla.
– En väldigt bra siffra och bättre än vi räknat med, säger Mats Bayard, generalsekreterare för Tiomila.

Klassiska Tiomila avgörs för första gången i Dalarna och under lördag och fram till lunchtid på söndag är Riksskidstadion I Falun och skogarna omkring Lugnet, skådeplats för oreinteringsfesten.

Tiomila är, i likhet med Vasaloppet, i mångt och mycket en bredd- och motionstävling, men det är förstås elitklasserna som tilldrar sig det största intresset.

SE ÄVEN: Höjsgaards hyllning till "Foppa": "Han var alldeles svart i ögonen"

Domnarvets GoIF vann Tiomilas damklass i fjol och siktar förstås på en topplacering även i år, trots att laget saknar landslagslöparen Lena Eliasson, som är på väg tillbaka efter skada.

– Nu när jag inte längre är elitlöpare så är Tiomila mitt VM och är tacksam för att jag får springa i vårt elitlag. Det är klart att det är ett avbräck att vi inte har Lena med, men vi har ändå ett jättebra lag, säger Karolina A Höjsgaard, som precis som i fjol springer andra sträckan.

SE ÄVEN: Lind om Malungs chanser: "Vi har ett bättre lag i år"

I herrklassen är det IFK Göteborg som har fjolårssegern att försvara.

Bästa dalalag då blev Malungs OK på niondeplatsen.

– Jag tycker att vi på papperet har ett bredare och lite bättre lag i år och vi siktar på att slå nytt klubbrekord, vilket innebär fyra för förstalaget och 49:a för andralaget, säger slutmannen William Lind.

Senast ett dalalag vann Tiomila på herrsidan var Ludvika OK 1973.

SE ÄVEN: Höjsgaard om jättemissen som kunde kostat segern: "Med kniven mot strupen"