Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stort intresse för vävnad

/
  • Det var trångt i Alice Lund Textiliers Ateljé i Stora Tuna när det både var öppet hus och förhandsvisning av Spirit Bear.
  • Textilkonstnären Helena Hernmarck, till vänster, och Frida Lindberg, Alice Lund Textilier, konstaterar båda att samarbetet varit givande.
  • Spirit Bear heter den cirka tre meter breda och 3,7 meter höga vävnaden som ska pryda ett trapphus i en byggnad i USA.

I lördags var det öppet hus i Alice Lund Textiliers Ateljé i Stora Tuna. Samtidigt var det förhandsvisning av textilkonstnären Helena Hernmarcks nya vävnad Spirit Bear.

Annons

Intresset för visningen var stort, ateljén var fylld av besökare när Helena Hernmarck, som sedan många år tillbaka är bosatt i USA, själv berättade om sin senaste skapelse.

Spirit Bear är ett beställningsverk från Margaret A Cargill Philanthropies, en välgörenhetsorganisation i USA. Vävnaden, som är cirka tre meter bred och 3,7 meter hög, har tagit 40 veckor att tillverka och Helena Hernmarck har besökt Alice Lund Textilier fem gånger under den tiden för att följa processen.

Hon har samarbetat med Borlängeföretaget ända sedan 1975.

– Jag praktiserade också här under åren 1960-1961, säger hon och tillägger att samarbetet har fungerat väldigt bra under alla åren.

Frida Lindberg, en av de nuvarande delägarna, är inte sen att återgälda berömmet.

– Det är mycket tack vare Helena Hernmarcks stöd och inspirerande arbeten som vi har överlevt under de senaste 20 åren.

Alice Lund Textilier har utfört ett 20-tal monumentala bildvävar för hennes räkning under årens lopp och Spirit Bear är alltså den senaste.

Vävnaden, som skickas till USA i början av oktober, ska hänga i en stor trapphall i välgörenhetsorganisationens hus i södra Kalifornien.

Under sin vistelse i Borlänge besökte Helena Hernmarcks utställningen Textil i Rullning på Pylonen och då höll hon också en föreläsning om sitt konstnärskap.

Annons