Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stort intresse för Loka fäbodbok

/
  • Vid boksläppet i Loka bygdegård delade Gerda Werf ut fäbodboken till personer som på olika sätt hjälpt till att förverkliga den. Nummer ett fick Jut Johan Persson närmast kameran.

Det var fullsatt två gånger om i Loka bygdegård vid boksläppet för Lokas fäbodar under 500 år.
– Vid den första sittningen är det personer med anknytning till Lokas tolv fäbodar som är här och vid den andra sittningen är det inbjudna gäster, säger Gerda Werf och Jut Johan Persson.

Annons

Både Gerda och Jut Johan var strålande glada där de satt vid fikabordet i direkt anslutning till bygdegårdens scen. Något tidigare hade de gemensamt släppt en bok till golvet och därefter dragit ett skynke från det bord där de 300 exemplaren av fäbodboken låg.

Boksläppet satte punkt för ett 27-årigt arbete där Gerda Werf samlat bilder, berättelser och sägner från de tolv fäbodarna.

– Jag hade tolv pärmar med material, en för varje fäbod. Dessutom en dator full med texter och åtta disketter, berättar Gerda Werf.

När Jut Johan Persson, som driver företaget Juts böcker, kom in i bilden för ett par år sedan började ett omfattande arbete.

– Det gällde att sålla i materialet, redigera och bestämma hur boken skulle se ut. Det hela blev en trådbunden hårdpärmsbok av hög kvalitet. Nämnas bör att Gerda hade samlat så mycket material att det hade räckt till ytterligare tre böcker av den här storleken, berättar Jut Johan.

– Jag måste lägga till att vi inte hade klarat det här utan hjälp av Kaj Hansen som scannat in alla bilder och sett till att få dem i rätt bildformat.

Arbetet med fäbodboken började för 27 år sedan när Gerda tillsammans med Rust Rune Graaf började samla in material till bydokumentationsgruppen. När Rust Rune senare avled fortsatte Gerda Werf själv med insamlandet.

– Det här är den första boken i Älvdalen av det här slaget. Egentligen borde alla byar göra den här dokumentationen för att föra kunskapen om byarna vidare, säger Jut johan.

Efter boksläpp och fika delade Gerda Werf ut böcker till personer som på olika sätt hjälpt till att förverkliga fäbodboken. Nummer ett fick Jut Johan Persson.

Annons