Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stort intresse för konfirmation

Det verkar bli fler konfirmander nästa år än på länge.
– Vi har fått in 31 anmälningar redan och fler har ringt och visat intresse, säger Erika Jernberg.

Annons

De flesta stolar i S:t Paulusgårdens aula var upptagna i onsdags kväll då Hedemora-Garpenbergs församling höll informationsmöte för blivande konfirmander och deras föräldrar.

På plats fanns församlingspedagog Erika Jernberg, fritidsledare Malin Cederholm, konfirmationsassistenter och unga ledare samt prästerna Anna Jonsson och Anders Berglund.

– Jag vet att jag sagt att jag inte skulle jobba med ungdomar och konfirmation längre, men det blev så ändå och jag tycker det ska bli kul, säger Berglund.

Nämnda personer passade på att informera om sina uppgifter, om olika konfirmationsgrupper och i vilka de själva ska delta.

– För att en grupp ska bli av, krävs dock minst fem konfirmander. Därför bör ni göra ett andra val också.

De informerade också om vilka regler och förordningar som gäller, om föräldramöten och om att samtliga konfirmander bör delta i tio gudstjänster under året.

– Vi hoppas ni föräldrar vill hjälpa era barn att prioritera konfirmationsträffarna så de inte går miste om något värdefullt, säger Anna Jonsson.

Den som inte är döpt men önskar konfirmera sig, kan döpas efter vägen. Samma sak gäller gudstron - den som är osäker på sin tro är ändå välkommen att delta vid konfirmationsträffarna.

– Vill man sedan inte konfirmera sig är det okey att tacka nej, lovar Anders Berglund.

– Där borta på bordet finns mer information om vare grupp som ni kan läsa, förklarar Erika Jernberg. Men innan ni går härifrån vill jag ha in era anmälningar.

Vid ett av borden sitter tre kompisar sedan förskolan: Elin Eriksson, Kristin Gruving och Matilda Ståhlvinge.

– Jag var osäker på om jag skulle konfirmera mig eller inte men så fick jag ett infall och bestämde mig för att komma hit, säger Elin. Jag tror jag ska välja Paulusgruppen. Jag tycker om att diskutera i grupp.

Matilda tänkte först inte heller konfirmera sig men beslutade ändå att hoppa på Äventyrsgruppen. Precis som Kristin.

– Jag visste sedan länge att jag skulle konfirmera mig och att jag skulle välja Äventyrsgruppen. Min syster Liselotte tyckte det var jätteroligt.

– Min farmor är kyrkvärd och jag följer med henne till kyrkan ibland, fortsätter Kristin. Men för mig handlar konfirmationen inte bara om Gud och kyrkan. Det handlar lika mycket om känslor och livets mening. Och att lära känna nya människor.

Linnéa Hedström och Sandra Rimmenwall tycker att Sommargruppen verkar bäst, medan Olle Jernberg, Martin Lindkvist och Felix Aretorn föredrar Äventyrsgruppen.

– Den verkar roligast. Vi har blivit inspirerade av kompisar som varit med i den tidigare.

Från början var det tänkt att bli fyra olika konfirmationsgrupper, men en av dem fick för få intresseanmälningar och utgår. Kvar är Äventyrsgruppen, Sommargruppen och Ridgruppen.

Äventyrsgruppen handlar mycket om lägerverksamhet både på höstlovet, jullovet och sportlovet. Däremellan är det läsning på hemmaplan samt gudstjänster i vald kyrka.

– På höstlovet kommer vi att bo i militärtält så det gäller att förbereda sig, konstaterar Jernberg.

Ridgruppen kommer att jobba intensivt i början av sommaren med både teori och praktik.

– Är det någon som vill ha sin egen häst går det säkert att ordna.

Sommargruppen träffas några gånger under vår och vinter men har sin huvudverksamhet några veckor i augusti.

– På vår lägerhelg under våren ska vi gemensam bestämma var vi ska ha vårt sommarläger.

Fotnot: På www.svenskakyrkan.se/hedemora finns mer information att hämta. Den som ännu inte anmält sig för konfirmation kan göra det - senast den 9 oktober vill församlingen ha in anmälan.