Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stort intresse för Hörselskadades dag

Många besökare och stort intresse för frågor som berör hörselskadade.

Det kunde noteras på fredagen då Hörselskadades förening i Borlänge tillsammans med ABF arrangerade Hörselskadades dag. Intresset gav förhoppningar om medlemsökning.

– Det här var glädjande, framhöll Gunnel Ivarsson, ordförande i Hörselskadades förening i Borlänge, HRF Borlänge, då hon på fredagsförmiddagen kunde notera ett stort antal besökare som sökt sig till Liljegården, Missionskyrkan och aktiviteterna under Hörselskadades dag. HRF Borlänge har cirka 200 medlemmar.

– Vi hoppas i dag att få fler medlemmar i föreningen. Intresset tyder på detta och den senaste tiden har medlemsantalet redan ökat, säger Gunnel Ivarsson.

Behovet av attitydförändring, ökade kunskaper om hörselskadades situation och ökat stöd till hörselskadade och deras anhöriga. Detta var några av de frågor som gavs tillfälle att diskutera under fredagen.

– Det är viktigt att få i gång en diskussion då det gäller attityder. Den som börjat se sämre skaffar också glasögon. Varför är det inte lika naturligt för hörselskadade att skaffa hörapparat? Preciserar Gunnel Ivarsson en av frågeställningarna denna dag.

En aningen provokativ fråga ställdes inför fredagens aktiviteter i Liljegården, Missionskyrkan. Den löd: Är hörselskadade mer korkade än andra människor?

– Så är det naturligtvis inte. Men för en hörselskadad kan det ta längre tid att ta in information och det kan lätt missuppfattas, påpekar Gunnel Ivarsson.

Tinnitus, plötslig dövhet och hur det är att vara förälder till hörselskadat barn var andra av fredagens programpunkter. Vidare berättade hörselinstruktör Anna Johansson om sitt arbete och det fanns tillfälle att se skrivtolkarna Karin Bennhult och Anita Wieweg i arbete.

– Vårt arbete är viktigt för många människor och vi trivs med våra arbetsuppgifter, framhöll Karin Bennhult och Anita Wieweg. De är knutna till landstingets tolkcentral med uppgift att tolka all information på skärm.

För de många besökarna var andra aktiviteter hörseltest och en utställning om gamla hörapparater.

Hörselskadades dag uppmärksammas av Hörselskadades Riksförbund (HRF) med aktiviteter runt om i landet. På många platser genomförs aktiviteterna i dag, lördag.

Med sina cirka 32 000 medlemmar är Hörselskadades Riksförbund (HRF) en av världens största hörselskadeorganisationer.