Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stort engagemang för tiggande romer

130 personer kom till S:t Persgården i måndags kväll.
Alla med ett stort engagemang för de tiggande romer som finns i vår närhet sedan en tid tillbaka.

Vilka är de? Var kommer de ifrån? Varför sitter de här och tigger och vad kan vi göra för att hjälpa?

De är romer, de kommer från Bulgarien, de tigger i Sverige för att överleva och vi kan hjälpa - men det är inte helt enkelt.

Det var fullsatt i S:t Persgården när diakonen Birgit Arvids vid Svenska kyrkan i Leksand bjöd in till ett informationsmöte om tiggarna som nu finns på våra gator.

– Jag har inte alla svaren, jag kan bara berätta om mina erfarenheter och de möten som jag har haft, sa Gunilla Barkar som var kvällens gäst.

Barkar har ett förflutet som politiker i Falun och är nu ordförande för Hela människan Dalarna som bland annat har hand om länets RIA-stugor.

De senaste fem veckorna har hon nästan dygnet runt ägnat sig åt de tiggande romernas situation i Dalarna.

Tillsammans med tolken Eleonor har hon åkt runt och pratat med många av dem - bland annat i Insjön och en hastig visit i Leksand.

– En sak vet jag och det är att alla vi har pratat med säger att fick de arbeta i stället för att tigga så skulle de göra det, sa Barkar.

Majoriteten av romerna säger också att de inte vill bo i Sverige - utan att det handlar om att arbeta ihop pengar för att åka hem igen.

– Alla de som är i Dalarna nu kommer från Bulgarien och många har eller har haft ett eget hus - det är viktigt för dem att lyfta fram.

– Men vårfloden svämmade över och ställde till det - för till skillnad från hos oss, så bor de fattigaste närmast stranden, berättade Barkar.

Flera förslag på hur man kan hjälpa lyftes fram under kvällen - bland annat att försöka få kontakt med olika församlingar för att på ett enklare sätt föra över pengar till hemlandet.

Väldigt få har egna bankkonton då man varken kan läsa eller skriva.

Under kvällen samlades en frivillig kollekt in – det blev 4 500 kronor som ska gå till romska tiggare i Dalarna.