Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stort bråk på asylboende i Garpenberg – åtta gripna

Ett stort bråk bröt ut på asylboendet i Garpenberg utanför Hedemora i onsdags kväll. Åtta asylsökande vägrade låta sig flyttas till en annan byggnad och bo med andra människor.
– Vi införde dubbel personalstyrka omedelbart efter. Det blev snart lugnt och är lugnt även idag, säger platschefen Mats Eriksson.

Vid halv nio-tiden på onsdagskvällen larmades polisen av personal på asylboendet före detta skogshögskolan i Garpenberg. Situationen på asylboendet upplevdes då som okontrollerbar. Flera patruller ryckte ut till platsen.

Intill för några veckor sedan var platsantalet 180. På grund av extrem flyktingsituation och för att undvika tältboende i Skåne kom Migrationsverket med påbudet om att upp till 120 fler skulle tryckas in. 3,3 kvadratmeter per person är nya normen.

Nyanlända kom att bo i icke godkända D-skeppet, som är tomställda tidigare labb- och kontorslokaler. Hedemora kommun upptäckte tilltaget och anmälde att kontorslokaler börjat användas.

Nyanlända som funnit sig tillrätta i D-byggnaden blev i förgår uppmanade av Migrationsverket att flytta till en annan byggnad där andra bor. Flytten formellt föranledd av brandtekniska skäl.

Medan extrasängar flyttades in utvecklades ett bråk som uppfattades som hot mot personal och hot om att tända eld på byggnader. När de bråkande insåg att polisen var på väg lugnade situationen ner sig. Åtta personer greps, fördes till Borlänge polisstation och blev senare under natten anhållna misstänkta för olaga hot mot grupp.

– Det är olika folkgrupper som inte går ihop, säger Anders Gustavsson, vakthavande befäl vid Dalapolisen.

– Det är asylsökande som har bråkat med varandra, de har även hotat personalen samt hotat att bränna ner boendet.

Under torsdagen genomförde polisen en rad förhör.

DT träffade Lars Brandt, Hedemora-Garpenbergs församling, på asylboendet:

– Väldigt få märkte av bråket. De flesta vet inte att det skett ett ingripande, det är lika lugnt i dag som vanligt. Vi tackar polisen och alla andra för ett lugnt och bra ingripande.