Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Största Konst i Dalarna någonsin

I dag öppnar Konst i Dalarnas samlingsutställning på Magasinet i Falun.
I år är utställningen större än någonsin. 58 yrkesverksamma konstnärer deltar, samtliga med adress i länet.

Några enstaka konstnärer har hunnit hänga klart när tidningen besöker det som ska bli en utställning. Det hamras och hängs - och hängs om i den stora utställningshallen.

Monika Wennergren från Orsa komponerar sina akrylmålningar på golvet för att kolla hur många som får plats på den skärm hon tilldelats.

– Egentligen blir det för trångt. Men jag tänker sätta upp allihop ändå. Det går ändå inte att få till en luftig hängning, säger Monika Wennergren.

Det är nog rätt tänkt. När 58 konstnärer samsas på samma yta, med ett tiotal verk var, är det svårt för varje enskilt verk att komma till sin rätt. Man får försöka glädja sig åt mångfalden i stället. Som ett supermarket för konst.

Eva Sandström, konstnär från Falun, tycker om myllret.

Hon gillar både att träffa andra konstnärer, se deras konst och möta konstintresserade besökare.

Sandström arbetar både i emalj och akvarell. Tekniker som kan tyckas vara varandras motsatser.

– Ja, det är de. Jag uppskattar kontrasterna. Att först arbeta med det skira, lätta måleriet och sedan får arbeta med den tunga och färgtäta emaljen.

Utställningen i Magasinet som rymmer skilda tekniker: konsthantverk, keramik, skulptur och bildkonst pågår i en vecka.

Under utställningen har jubilarer vid ett flertal av länets kommuner möjlighet att välja ut ett konstverk i stället för den traditionella guldklockan som tack för sina insatser under 25 års tjänst.

Jubilarerna välkomnas klockan 12.00 till Magasinet för möjlighet att göra sina val innan utställningen öppnar för allmänheten en timme senare.

Under vernissagen invigningstalar skådespelaren och regissören Barbro Enberg.