Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Storsponsorn: Nu ska Mora IK gå upp

Allsvenska klubbar storsatsar när fler lag kan avancera till SHL våren 2015.
I och med årsmötet inleds Mora IK:s jättesatsning mot SHL.
– Vi har en jättechans, säger Bengt Lundberg.

Inför MIK:s årsmöte på torsdag kväll föreslås Jan Lund till ny ordförande och tre nya ledamöter från näringslivet.

Bengt Lundberg leder valberedningen och är via sitt företag en av klubbens största sponsorer.

– Vi ska upp nu. Det är nu chansen finns och den får vi inte missa, säger Bengt Lundberg.

Hypotetiskt skulle det kunna bli fyra nya lag från Hockeyallsvenskan i SHL säsongen 2015-16. Efter det blir det allt svårare.

Mellan 2008–2012 var Torsten Kjellgren ordförande, som följdes av Patrik Andersson (2012–2013), och Arne Grahn (2013–2014), som alltså inte föreslås till omval.

I och med att Jan Lund föreslås till ny ordförande så innebär det att han blir Mora IK:s fjärde ordförande på lika många år.

Hur påverkar turbulensen med så många olika ordföranden?

– Så är det inte riktigt. Jan Lund var föreslagen som ordinarie ordförande även ifjol, men kunde inte på grund av en utlandsvistelse. Därför blev han vice ordförande. Det här är ingenting konstigt utan är snarare ett tecken på stabilitet. Nu är han pensionär och har den tid som behövs. Dessutom hade vi en ordförande som lämnade av personliga skäl, säger Bengt Lundberg.

Är det ett misslyckande?

– Nej, absolut inte. Mora har gått igenom en tuff procedur och som klarat det trots turbulens som att kommunen tagit över fastigheter. Jag tror inte att Mora är unikt. Jag tror snarare att det ser ut så här i de flesta föreningarna, exempelvis Leksand.

– Jag tycker att det har fungerat väldigt bra. Det handlar inte om konkurs i Mora. I dag är Mora skuldfritt och det vill jag påstå beror på att styrelsen har hanterat frågorna rätt, och att man inte heller tagit ut svängarna ekonomiskt mer än att man kan hantera det.

Är Jan Lund mannen som ska leda Mora mot SHL?

– Han har lång erfarenhet från näringslivet och jobbat i börsnoterade företag och har en stor kontaktyta i Sverige. Jag pratar inte om Mora utan hela riket. Om vi ska upp i SHL behöver vi utveckla kontaktnätet och Jan Lund är en duktig företagsledare och styrelseledamot med breda kontaktytor.

Har det saknats tidigare år?

– Nja, problemet är att det oftast är patrioter som sitter med lokala kontakter och träffas varje dag. Då kanske man behöver lite input från andra håll. Kan vi få en stark välförankrad styrelse så tror jag att vi har ett SHL framför oss.

Hur pass nära då?

– Vi står väl rustade nu mot nästa år. Vi har en jättechans nu och jag hoppas att stämman röstar för förslagen. Det här måste vi ta tillsammans med styrelsen och näringslivet, säger Bengt Lundberg.

FOTNOT: Följ DT-sportens direktrapportering från årsmötet i kväll på dt.se