Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Storsatsning på datafiber högaktuell

Kommunen och energibolaget Seab förbereder en storsatsning på att bygga ut IT-infrastrukturen.
Målet är att nästa år ha en sammanhängande kommunikationsväg via datafiber från Norsbro, via Hagge, Smedjebacken och Söderbärke fram till Vad.

Kostnaden för satsningen, som görs via avtal med VB Energi och i samarbete med operatören Quadracom, beräknas till totalt 1,3 miljoner kronor. På tisdag behandlas förslaget, som är uppdelat i tre ärenden, i kommunstyrelsen

I nuläget finns stadsnät i centrala Smedjebacken samt med förgrening till Finnbo.

Men redan i år planerar den så kallade Stadsnätsgruppen för att genomföra en utbyggnad med datafiber, dels till Allégårdens äldreboende för att där tekniskt klara övertagandet av hemsjukvården vid nyår, dels för att få till fiber för datatrafik från Norsbro till Hagge skola.

Det senare möjliggör, utöver nyttan i skolan, att den ekonomiska föreningen som bildats i Hagge kan påbörja sin satsning på fiber till de hushåll i byn som har anmält sitt intresse.

De satsningar som Stadsnätgruppen hoppas kunna genomföra innan nyår beräknas kosta 300 000 kronor, varav 50 000 för Allégården och resten för Norsbro-Hagge.

Därefter föreslås 1 miljon kronor satsas nästa år på att knyta ihop Smedjebacken till en fiberkommun som når ända till Vad.

Längs fibervägen är det många kommunala anläggningar som beräknas kunna dra nytta av kabeln.

– All fiberutbyggnad som kommunen gör till sina fastigheter gynnar också de som bor privat i närheten, eftersom det då finns möjligheter att samutnyttja den dragning som då redan är gjord, säger Jan Nordqvist som för Seab jobbar som beredare med Stadsnätet och som också är representant i Stadsnätgruppen.