Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Större chans till samma chans

Är redaktör Runnberg är ute på lite gungfly? Visst, kanon om alla föräldrar/barn fritt kan välja skola, oavsett utförare. Men nu sen reformen infördes för ett antal år sedan, så har Sverige rasat i utbildningsnivån i jämförelse med andra länder.

Vi har skolplikt i Sverige, och det innebär att alla barn ska ges samma förutsättningar att klara av skolan. Detta är helt omöjligt med en massa olika utförare. Oavsett så måste vi ha samma huvudman, för att kunna ställa och kontrollera att våra krav följs. Det är i dag en omöjlighet

Men Runnberg tycker tydligen att valfrihet är viktigare än rättvisa. Valfrihet är inte detsamma som om att alla barn får samma chanser men chansen är mycket större med en och samma huvudman, oavsett vilken.

Orolig förälder

Svar direkt: Av landets 50 sämsta skolor är 47 i kommunal drift. Parollen "Lika dåligt för alla", har jag aldrig varit någon anhängare av. Samhällets kontroll av skolorna utförs ytterst av Skolinspektionen, och sker oavsett huvudman. Inget talar för att kontrollen av enskilda skolor blir lättare bara för att alla är i kommunal drift. Mångfald är bra. Valfrihet är bra.

Jens Runnberg

ledarredaktionen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare