Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stororder till Vikaföretaget

Dellners i Vika har vunnit en stororder till tågjätten Bombardiers projekt med 96 tunnelbanetåg plus option på 80 tågsätt till Stockholms nya tunnelbana och nu nyanställer man ingenjörer och konstruktörer..

Dellner har med sina 70 år en lång tradition inom järnvägssektorn.

– Dellner har vunnit många prestigeprojekt world wide men hemmamarkanden är viktig. Ett projekt som Dellner är speciellt stolta över är att vara leverantör till är Stockholms nya tunnelbana C30, säger David Pagels, koncernchef i Dellnergruppen.

Dellner startade 1941 och har ända sedan starten varit ledande leverantör av tågkoppel. År 2009 köpte företaget ett engelskt bolag som tillverkade övergångar, gangways, blev Dellner en komplett systemleverantör för att koppla samman passagerarvagnar.

– Vi jobbar inom persontransporter vilket ställer krav på både säkerhet och komfort. Vår förmåga att leverera säkra lösningar som håller ihop vagnarna och skapar rumskänsla, även mellan vagnarna, adderar ett värde för våra kunder, säger David Pagels

Till Stockholms nya tunnelbana C30, levererar Dellner de första produkterna mot slutet av 2015 och de nya tågen börjar rulla under 2017.

– För att öka passagerarkapaciteten ska de gamla vagnarna bytas ut till nya och moderna vagnar och vi kommer att leverera både koppel och övergångar.

Bolagets verksamhet ställer stora krav på kompetens. Som resultat av den snabba expansionen söker Dellner nu nya ingenjör- och konstruktörsresurser till sitt huvudkontor i Vika utanför Falun.

Bombardier nya tunnelbanevagnar för röda linjen i Stockholm har specialdesignats för hög kapacitet, 60 000 passagerare i timmen och komfort. Ordern på projektet kom 2013 och omfattar 96 tågsätt plus en option på 80 tåg om vardera fyra vagnar. Ordern till Stockholms Lokaltrafik värderas till 5,1 miljarder kronor.

DT återkommer med mer uppgifter då Dellnergruppen nu redovisar sin historiskt största orderstock på närmare tre miljarder kronor.