Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stormöte om turistbyrån

Nu blir det stormöte om turistbyråns framtid i Hedemora.
– Tar inte politikerna initiativet så gör vi det, mötet ska helst ske under oktober, säger Erik Nilses, en av motståndarna till den planerade flytten till stationsområdet.

Erik Nilses, Rune Karlsson, Per Kåks och Ivar Josefsson besökte nyligen kommunalråden Ulf Hansson (S) och Gun Drugge (C), för att diskutera turistbyråns öde.

– Vi fick en riktig dialog som vi inte fått tidigare, nu ska vi se hur vi kan komma vidare, säger Erik Nilses.

Ambitionen är fortfarande att stoppa en eventuell flytt av turistbyrån till resecentrum vid järnvägsstationen. En placering som kvartetten tycker är alltför ocentral. Den åsikten delas av drygt 3 000 andra som skrivit under en protestlista, vilken politikerna ställt sig likgiltiga till.

– Det är brist på respekt för så många människors engagemang, tycker Rune Karlsson.

Ivar Josefsson påpekar att det inte enbart rör sig om en missnöjesyttring.

– Vi är ute efter att utveckla, en centralt placerad turistbyrå gynnar handeln. Vi vill ägna oss åt att sälja orten och locka människor till Stora Torgen, säger han.

Turistbyrån bör därför finnas kvar i kvarteret Ugglan, alternativt flytta in i Rådhuset.

– De enda alternativ som politikerna har tittat på är järnvägsstationen och Tjädernhuset, säger Erik Nilses som efterlyser en bättre utredning.

Ett allmänt möte om turistbyrån skulle ge politikerna en bra möjlighet att se vilket engagemang som finns bland allmänheten.

– Då kan vi också räta ut de rykten som finns, säger Ivar Josefsson.

Än så länge finns bara ett beslut om att flytta turistbyrån från kvarteret Ugglan. Var den ska ligga är ännu inte bestämt. Gun Drugge har dock antytt att Resecentrum är det enda alternativet med tillgänglighetsanspassade lokaler.

Per Kåks lockas av att kombinera turistbyrån med en museiutställning.

– Där kan vi förklara Hedemorabygdens komplexitet, hela den politiska, social och ekonomiska biten kan bara visas i en komplex utställning, anser han.

Per Kåks är också nöjd med beskedet att kommunen inte tänker sälja det kulturskyddade kvarteret Ugglan.

– Jag hoppas att politikerna tar initiativet till ett möte och att representanter från alla partier kommer. Det här ska ses som en positiv manifestation och inte uppfattas som en protest, säger Erik Nilses.