Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stormöte för att rädda högstadiet

En nedläggning av högstadiet på Jonsboskolan beräknas spara 3,4 miljoner kronor. Men i Långshyttan växer motståndet.
På orten med drygt 1 500 invånare sägs 910 skrivit på protestlistan. En facebookgrupp är uppe i 716 medlemmar.
Nu planeras ytterligare aktioner och ett stormöte.

Utbildningsnämnden i Hedemora kommun har fått sparkrav inför 2013. Den 29 oktober röstades ett budgetförslag igenom där Långshyttan inte längre har någon högstadieskola. Det innebär att eleverna får åka buss till Hedemora.

– För att behålla högstadiet i Jonsbo med fullgod undervisning, krävs 4-5 miljoner kronor extra i vår budget, klargjorde nämndens ordförande Aniki Rooslien (S) för tidningen.

Den enda politiker som reserverade sig mot förslaget var Långshyttepartiets Georg Larsson.

Det avgörande beslutet ska tas av kommunfullmäktige den 18 december. Men Långshyttepartiet kallar till stormöte för att stoppa planerna om nedläggning.

– Ett utskick har gått ut till alla hushåll, säger partiets ordförande Allan Mattsson.

Den 15 november klockan 17.00 uppmanas så många som möjligt att komma till Folkets hus. I utskicket står det att Långshyttepartiet har planerat aktioner i samband med att fullmäktige ska fatta beslutet.

– Vi ska diskutera hur vi ska göra, men det är hemligt än så länge, berättar Allan Mattsson.

Partiet har också ett alternativ till hur de 3,4 miljoner kronorna kan sparas in. Men det är heller inget han vill avslöja.

– Vi kommer att redovisa det på mötet, säger han.

Allan Mattsson anser att högstadieskolan är viktig för samhället och framför allt för eleverna i Långshyttan.

– Det blir långa skoldagar. De får åka hemifrån tidigt och kommer hem sent, det kan försämra betygen radikalt, säger han.

På facebook finns gruppen "Flytta inte Jonsbo högstadie till Hedemora" med 716 medlemmar. Där efterlyses bland annat en konsekvensanalys då elever, lärare och föräldrar tillfrågas. Det finns även förslag om att starta en friskola.

– Varför är det alltid Långshyttan som ska drabbas? Man kan väl lägga ner i Hedemora i stället, säger Allan Mattsson.