Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Storklubbar vill ha regelverk

Sveriges tre största skidklubbar IFK Mora SK, Åsarna IK och Hudiksvalls IF har nu satt ner foten när det gäller det regellösa tillstånd som råder mellan klubbarna och alla de proffsstall som poppat upp de senaste åren.

– Vi måste sätta ner foten, vi kan ju inte ha att djungelns lag råder, säger Hudiksvalls IF:s ordförande Åke Ekblom.

– Det är laglöst land. Allt är inte fel med teamen, men som det är idag är det de stora klubbarna som är de stora förlorarna. Vi kan ju inte hålla på och odla fram elitåkare som sedan bara försvinner till teamen. Då har vi snart inga åkare. Ska vi bara satsa på åkare upp till 18-19 år som sedan får de dra vart de vill. Då blir det glest på startlinjen i SM, de är ju ute och kör långlopp, säger IFK Moras ordförande Rolf Hammar.

Bakgrunden är den att många svenska skidåkare har lockats över till de professionella stall som dominerar långloppscuperna.

Men för att få köra nationella tävlingar som SM och andra cuptävlingar måste åkarna även tillhöra en svensk klubb för att få ut FIS-licens.

Och den stora stötestenen är i vilken dräkt åkarna ska uppträda i under nationella tävlingar, och hur övergångarna ska lösas ekonomiskt.

– Teamen har bara tagit för sig, och vi blir brandskattade på både åkare och ekonomsikt. En åkare som varit med i vår verksamhet har kostat pengar. Sedan är det ett stort problem att teamen inte hör av sig när de plockar åkare. Chefen för Skinfit Racing (Lars Suthers stall) har inte hört av sig till mig än. Kanske han slår på en djungeltrumma nerifrån Österrike, säger Hammar.

Har ni diskuterat övergångspengar, eller om vi ska kalla det utbildningsersättning?

– Hade de skickat över 200 000 för Suther hade såren kanske inte blivit så djupa, säger Rolf Hammar.

– Vi har inte diskuterat övergångspengar officiellt, men tanken har förespeglat oss. Men nu är vi så långt in på säsongen så det är svårt att göra något. Vi får ta vintern på oss att diskutera hur vi ska gå till väga för att få till ett regelsystem som fungerar. Vi måste få ordning och reda, säger Åke Ekblom.

I Norge har man kommit längre och där har man kommit fram till ett speciellt regelverk. Nu hoppas klubbarna att det även kommer till stånd i Sverige.

Vad vill ni att Svenska skidförbundet gör i den här frågan?

– Vi har pratat med förbundsdirektören Niklas Carlsson som tittar på det här. Jag vet att han pratat med Norge om hur de har lagt upp det. Så vi får se vad som händer, avslutar Åke Ekblom.

– Kan man lösa det i Norge måste man även kunna göra det i Sverige. Vi måste få till en dialog mellan förbundet, de berörda klubbarna och teamen. Vi får heller inte vara för negativa till förändringar, utan vi vill ta ett steg framåt med längdskidåkningen, säger Rolf Hammar.