Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Storbrand efter sotningsmiss?

Branden som totalförstörde Sunnansjö förskola hade sannolikt inte behövt bli så våldsam.

Elden i kastrullen med olja var nämligen korrekt släckt med brandfilt.

Men imkanalen från fläkten var inte sotad på minst 20 år och därför tog sig branden där igen, troligen i gammalt fett som lagrats.

Annons

– Allt tycks handla om någon miss långt tillbaka i tiden, vilket gjort att ingen sotning har skett i förskolan, säger Kalle Berg, arbetsledare på kommunens tekniska kontor.
Sotarmästare Jens Lindblom har jobbat i området sedan 1993 och vet att Sunnansjö förskola inte är sotad sedan dess.
– Jag hade inte ens en aning om att det fanns ett dagis där. Skolbarnen äter ju på Solgärdet (äldreboendet i närheten), så det här inget vi har haft anledning att fundera på.
Lindblom tillägger:
– Det är fastighetsägaren (kommunen) som är skyldig att anmäla till oss när något är sotningspliktigt. Men det här verkar ha hamnat mellan stolarna där.
Den brunna byggnaden finns visserligen registrerad hos Ludvika sotningsdistrikt, som för övrigt sorterar under kommunens räddningstjänst. Men i registret står det bara att huset har en värmeväxlare, vilken inte kräver lagstadgad sotning.
1972 startades lekskola i den gamla byggnaden, som nu börjat rivas efter branden. Senare övergick lekskoleverksamheten till förskola och i samband med det har uppenbarligen köket kommit att användas och bemannas.
Omständigheterna kring det är oklara, liksom varför inte behovet av sotning av imkanalen kom med i sotningsrullorna.
– 1986 blev sotningen kommunaliserad, innan dess hörde Sunnansjö till Grängesbergs sotningsdistrikt.
Därmed tyder väl mycket på att imkanalen åtminstone inte har sotats sedan 1986?
– Så är det nog, säger Jens Lindblom.
Kalle Berg konstaterar:
– Det är svårt att forska så långt bak i tiden som krävs för att kunna reda ut vad som gått fel. Jag tror inte heller det är någon mening att leta efter en syndabock, utan det här handlar om ett stort kollektivt misstag.
Kommunens säkerhetstekniker David Helsing håller med och tillägger:
– Nu gäller det att vi jobbar för att se till att det hör inte kan hända igen.
Något som ska ske genom en övergripande genomgång av de kommunägda lokalerna.
– Känslan vi har är att det inte finns några fler byggnader där sotning saknas, men vi kommer att kolla upp det ordentligt.
Helsing och Berg vill i sammanhanget passa på att berömma den köksanställda som via brandfilt lyckades släcka elden i kastrullen med olja och sedan meddelade olika ansvariga att det brunnit men att hon lyckats släcka.
På väg till platsen kunde dock både Kalle Berg och personalen från räddningstjänsten med egna ögon se röken från branden, som då hade utvecklats i imkanalen.
– Hon i köket agerade rätt och personalen var snabb att evakuera barnen och sig själva från byggnaden, säger Berg.
Han tillägger att moderna och sotade imkanaler ska klara att kapsla inne en brand i 60 minuter.
Men i det här fallet var kanalen förmodligen full av gammalt fett och branden kunde snabbt härja fritt, möjligen via att det även fanns någon spricka i den obesiktigade kanalen.
Kan den här missen innebära att kommunen drabbas av högre självrisk?
– Vi har inte hört något om det från Dalarnas försäkringsbolag, men visst skulle det väl kunna påverka. Vi vill i alla fall vara ärliga om vad som hänt.