Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Storån återställd efter flottningen

Under flottningsperioden förstördes stora delar också av Storån i Idre socken, liksom så många andra vattendrag i norra Sverige. Nu har en sträcka på 4,5 kilometer återställts, till glädje för både fiskarna och för fiskarena.

Det är Anders Bruks, ägare av företaget VattenBruks som planerat och utformat åtgärderna och varit arbetsledare i fält. Grävmaskinen som använts har spakats av Stefan Ellingsson. Båda har under många år arbetat med att just återställa vattendrag som förstörts under flottningen, då det inte skulle finnas varken större stenar eller flera grenar av vattendragen.

– De miljöförbättrande åtgärderna har dels varit inriktade på att ge äldre åtgärdsinsatser ett något mer naturligt utseende och dels att återföra de på land liggande blocken som flottningen rensat bort från ån, berättar Anders Bruks.

– Insatserna har till exempel medfört att Storån på vissa avsnitt blivit tydligt mycket bredare och med mer naturliga älvstränder. De återförda blocken har även gett upphov till varierade bottnar där ytan i vissa avsnitt mer än mångdubblats vilket följaktligen ökar värdefull produktionsyta.

– Andra insatser har inriktat sig mot att ge Storån möjlighet att ha mer naturliga erosionsprocesser, något som flottningen försökt motverka via invallningar. Detsamma kan sägas gälla för flergrenighet – en värdemiljö som konsekvent lagts igen.

Anders Bruks påpekar att ett vattendrag aldrig är helt statiskt, utan egentligen en mycket föränderlig miljö – ett tillstånd som dock inte alltid varit förenligt vid olika mänskliga nyttjanden av vattendrag som flottningsverksamhet,.

– Men inom naturreservatet måste vattendraget självfallet delta i de naturliga processerna – däribland erosion, flergrenighet med mera.

Givetvis kommer åtgärderna att på sikt gynna sportfisket, i det här fallet flugfiske vilket är den tillåtna fiskeinriktningen. Anders Bruks påpekar dock att i de delsträckor där mer omfattande åtgärder utförts har det måhända inte skapats perfekta flugfiskeområden, men understryker att känslan av orördhet och naturlighet har återkommit Storån.

Den sträcka som nu återställts är cirka 4,5 kilometer av Storån mellan Hällsjön och Töfsingshån, nedströms Töfsingsdalens nationalpark.

Arbetet var kostnadsberäknat till 300 000 kronor plus 40 000 kronor för projekteringen. Pengarna betalas ut av staten via länsstyrelsen.