Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stora Tuna tvåa i 25-manna

Stora Tuna vann 25-manna förra året.
I skogarna utanför Södertälje var man ute efter att försvara titeln.
Men nu räckte det inte riktigt ända fram utan klubben slutade på en andraplats och fick lämna från sig vandrigspriset till finska Tampereen Pyrintö.
– Men vi är nöjda med andraplatsen, säger Tove Alexandersson som sprang sista sträckan.

Hela 365 lag kom till årets upplaga av 25-manna, vilket innebär 9 125 löpare.

25-manna är inte bara en elittävling utan också en breddtävling. I varje lag ska förutom elitlöpare även ungdomar och veteraner ingå. Förra året när Stora Tuna vann sprang Pavlo Ushkvarok slutsträckan. I år var det tjejernas tur att ta hand om avslutningen.

Att Stora-Tuna, som kom till start med hela fyra lag, skulle vara med och kriga i toppen var nog alla överens om.

Och så blev det.

När Pavlo Ushkvarok skickade ut stjärnskottet Tove Alexandersson på den 25:e och sista sträckan var marginalen fram till ledarlaget Tampereen Pyrintö 1.05 och fem sekunder till tvåan OK Linné.

Bakom Tove jagade finska Delta tolv sekunder efter Stora-Tuna och Göteborgs-Majorna 52 sekunder efter.

I mål var Tove 47 sekunder efter det finska laget.

– Jag har haft en bra dag, tog in en del tid men jag var aldrig riktigt nära. Men vi är nöjda med andraplatsen, säger sluttjejen Tove Alexandersson som har en lysande säsong bakom sig.

– Jag har utvecklats hela året, blivit bättre och bättre. Nu hoppas jag att utvecklingen ska fortsätta även nästa säsong.

Stora Tuna var inte riktigt med på de första sträckorna, men efter sträcka sex och sju var man med i matchen igen.

– Vi var fyra minuter från täten efter tre sträckor, men sedan lyfte vi bra efter sträcka sex och sju. Det gäller att hålla sig nära täten hela tiden, säger Stora Tunas sportansvarige Rikard Claesson som själv sprang sjunde sträckan.

Näst bästa dalaklubb var Leksands OK som slutade nia, 13 minuter efter segrande Tampereen Pyrintö.

Men än är inte säsongen slut. Nästa helg väntar en tävling i Norge och helgen därpå är det Smålandskaveln på programmet.

– Tävlingen i Norge är deras ultralånga mästerskap, 16 kilometer, så det kommer att ta lite tid, säger Tove och skrattar.