Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stora Tuna och Torsång slås samman

Från och med 2014 blir Stora Tuna och Torsång en församling.
På måndagskvällen hölls en informationsträff i Torsångs församlingshem om vad sammanslagningen kommer att innebära för Torsångsborna.

En stor del av församlingarnas verksamhet är samordnad redan i dag, bland annat ekonomin, personalen och verksamhetsledningen.

I våras inledde en grupp bestående av ordförandena samt viceordförandena i kyrkonämnden och de båda församlingarnas kyrkoråd ett samarbete med syftet att diskutera

för - och nackdelarna med att gå samman.

På måndagskvällen gavs tillfälle att ta del av och diskutera hur sammanslagningen 2014 kommer att påverka de boende i Torsång.

Ordföranden i Torsångs församling, Sören Hellberg, ser många fördelar.

– Då vi samarbetar redan i dag är det enda som nu återstår att man ser till att ha kvar den lokala förankringen i Torsång. Man trivs där man behövs, och vi har genom vårt arbete här engagerat personer som inte varit engagerade förr, säger Sören Hellberg,

Sören Eriksson, (C), ordförande i kyrkonämnden, håller med.

– Jag ser inga motsättningar. Det blir inte så mycket nytt alls. I botten är de båda församlingarna Svenska kyrkan i Borlänge, säger han.

Enligt kyrkoordningen måste en församling ha en huvudgudstjänst varje söndag, och när de två bli en tycker Stora Tunas kyrkoherde Ann-Gerd Jansson att det öppnar upp många möjligheter.

– Om vi har en församling kan man ha en huvudgudstjänst och variera de övriga mycket mer och på det sättet frigöra energi, säger hon.

En oundviklig nackdel blir färre förtroendevalda.

I dag sitter 41 ledamöter i kyrkofullmäktige. När församlingarna slås samman föreslår man 35 ledamöter.

Kyrkorådet i Torsångs församling består av 10 ledamöter samt en kyrkoherde och Stora Tunas kyrkoråd utgörs av 15 ledamöter.

Efter sammanslagningen avvecklas de två kyrkoråden. Det blir endast de 35 ledamöterna i kyrkofullmäktige som i sin tur utser en kyrkonämnd.

Men trots nedbantade förtroendeposter ser man fördelar med även detta.

– Det som är positivt är att det blir en enda styrelse. Som det ser ut nu är det två styrelser som samarbetar och ibland blir det oklart vem som ska fatta ett beslut, säger Sören Hellberg.

Ingen av de cirka 20 Torsångsborna som närvarade vid mötet verkade ha några invändningar mot det som presenterades. Flera av dem stämde in i resonemanget,

Dock var samtliga överens om att en avveckling av Torsångs församling medför en viss vemodighet.

– Det är en historisk konstruktion som måste offras till utvecklingens altare. Det är sorgligt men det förhindrar oss inte att göra bra saker av den förändringen, säger Anna Kjellin, vice ordförande i Torsångs församling.

Namnförslaget till den nya församlingen är Stora Tuna och Torsångs församling, och ska nu gå genom kyrkonämnden och kyrkofullmäktige. Även kommunen och länsstyrelsen ska yttra sig och beslutet fattas sedan av Västerås stift.