Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stora sopkostnader – "helt i onödan"

Avfallstaxan förändras inte under 2013, men hela taxan och regelverket kommer att ses över under vintern.
– Vi vill ha en avfallshantering där varje del bär sina kostnader, berättar Gagnefs Tekniks vd Jan Frimodig och påpekar att hushållen i dag drar på sig stora kostnader – helt i onödan.

Kommunstyrelsen föreslår att fullmäktige fastställer ett taxeförslag som innebär att taxorna blir oförändrade under 2013.

Men sedan blir det – med stor sannolikhet – förändringar.

– Till våren ska vi se över hela avfallstaxan och med ledning av gjorda upphandlingar se till så att de olika avgifterna täcker kostnaderna för just den hantering de avser, förklarar Jan Frimodig.

– Många har efterlyst rättvisa i systemet och vi vill se till så att inte grupper av kunder genom för höga avgifter subventionerar andra gruppers avfallshantering. Att åstadkomma millimeterrättvisa är inte praktiskt möjligt, men vi vill se till så att inte taxekonstruktionen medför några stora, generella och onödiga orättvisor, fortsätter han.

Det kommunala bolaget kommer också att – i samarbete med Dala Vatten och Avfall AB – pröva möjligheten att som i Leksand och Rättvik införa månadshämtning i stället för hämtning varannan vecka.

– Invånarna i Gagnef är duktiga på att sortera sopor, men på ett område finns det brister.

Undersökningar och kontroller visar nämligen att så mycket som 60-70 procent av det som hamnar i de brännbara hushållssoporna är felsorterat.

– Massor av förpackningar – plast och kartong, men också glas – slängs i hushållssoporna i stället för vid återvinningsstationerna. Eftersom konsumenterna redan när de köper den här typen av varor betalar för återvinningen innebär den här felsorteringen att konsumentkollektivet tvingas betala ytterligare en gång för att material som skulle kunna återvinnas ska hanteras och kanske brännas, förklarar Gagnefs Tekniks vd.

Han uppmanar invånarna att läsa genom informationen i miljöalmanackan och att följa instruktionerna.

– Det här är inte bara en kostnadsfråga, utan också en viktig miljöfråga, påpekar han.