Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stora skördeproblem för jordbrukarna

Läget för jordbrukarna runt om i trakten ser tufft ut.
Ihållande regn gör det svårt för tröskor att ta sig fram och en stor del av skörden står fortfarande kvar ute på fälten.
– Min far Carl-Erik säger att det inte har varit så här dåligt skördeväder sedan -74, säger spannmålsodlaren Johan Arfs.

För Johan Arfs i Hedemora brukar skördeperioden vanligtvis vara avslutad nu, men i år återstår det bara att vänta och se.

– Om det är bra väder brukar vi kunna vara klara i slutet av augusti, början av september. Nu skulle jag tro att 40 procent står oskördat här i området och de senaste två veckorna har det inte gått att skörda alls.

Det långvariga regnandet har bidragit till att Johan Arfs endast har kunnat tröska två tredjedelar av sin skörd. Och frågan är hur resterande del ska klara det kommande vädret.

– Det blir nog bara foder eller till användning för eldning. Något kvalitetspannmål blir det säkert inte av det som står kvar oskördat, om det ens går att bärga.

Om han ändå ska se något positivt med årets skörd så är det att mängden på det som han tröskat i alla fall har varit bra.

Martin Moraeus, ordförande i Lantbrukarnas riksförbund Dalarna berättar att årets skörd har sett ganska bra ut överlag. Något som dock inte betyder mycket om den inte går att ta vara på.

– Det beror ju på hur det blir nu i höst men det skulle behövas minst en vecka till tio dagar i följd med fint väder.

Något som det blöta vädret skapar stora problem med är halmen. Den är svår att få torr så här sent på året och kvaliteten på det som skördas i oktober blir därför sämre.

– Djurbönderna får svårt att få tag i halm och med dyra transportkostnader blir det dyrt att köpa från södra Sverige. Så det gäller att hitta alternativa lösningar till djuren. Att få tag i torv eller spån, det funkar inte lika bra men man får ju lov att få tag i någonting.

För potatisodlare som ofta använder sig av tunga maskiner har det blivit svårt att ta sig fram. Potatisen blir dessutom extra lortig vilket gör hela processen dyrare.

– Det är ju inte det här som är tjusningen med det här yrket men man får försöka se till det man får.