Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Stora Skedvi ska bli Sveriges Toscana"

Nu satsar sex livsmedelsproducerande företag i Stora Skedvi på ett nytt samarbetsprojekt, Dalarnas GourmEtiska mittpunkt.
De vill tillsammans göra arbetet lönsammare, roligare och intressantare.
Företagarna vill också locka matturister till området.

– Vi vill byta erfarenheter om marknadsföring och samverka kring att locka hit turister som är intresserade av mat bland annat. Stora Skedvi ska bli Sveriges Toscana, säger Björn Johansson.

Han driver ett företag som föder upp krav-märkta höns, och är en av initiativtagarna till att starta projektet. Tillsammans med de andra företagarna som arbetar med närproducerad mat, och Säters kommun, vill han förbättra villkoren genom det nystartade projektet.

– Nyligen skickade vi in en ansökan om pengar till Länsstyrelsen om att få ett bidrag på 580 000 kronor. Om vi får igenom ansökan ska vi använda pengarna till en projektledare som kan coacha oss, berättar Johansson.

Säters kommun är projektägare och de ska stötta företagen med investerad tid i projektet. I den första sittningen med kommunens näringsutvecklare spånades många idéer fram.

– Vi satt vid Björn Johanssons köksbord och talade om att fånga upp alla matproducenter i Stora Skedvi. Inom en mils radie finns förutom basproduktion av mat också ett försäljningsställe. Vi skulle kunna främja besöksnäringen, ge mer framtidstro till bygden och möjliggöra arbetstillfällen, säger Kjell Bergqvist, Säters kommuns näringsutvecklare.

Det var ett tio-tal lokala företagare som diskuterade projektet i Sockenstugan i Stora Skedvi denna vardagskväll. Var och en av dem hade sina egna idéer om var projektet skulle kunna tillföra deras företag.

– Vi har produkterna, men vi har ingen makt över priset i dag eftersom det är butikskedjorna som bestämmer vad vi ska få betalt. Om vi öppnar upp gårdarna och visar produktionen, så skulle det vara ett sätt att komma närmare konsumenterna, säger Per-Anders Roslund, Roslunds Potatis.

En idé som dök upp vid samtalet är att Björn Johansson har funderingar på att bygga ett gårdsslakteri.

– Jag får lov att betala för att avliva hönsen idag. Så jag tänkte att det vore bättre att slakta dem själv. Dessutom vill jag att slakteriet ska kunna ta emot gris, lamm och vilt. Jag har gjort en ansökan om näringsstöd, och får jag igenom det så kan jag börja bygga i maj. Då kan de andra lokala matproducenterna slakta hos mig och slippa frakta djuren så långt. Sedan kan vi sälja köttet hos Prioleva, säger Johansson.

Anders Engvall som arbetar med att föda upp KRAV-grisar tycker att det vore mycket bra med ett lokalt slakteri:

– I dag fraktas djuren via Uppland, Skara och Gotland för att slaktas och paketeras. Det verkar mycket smartare att slakta lokalt och sedan sälja köttet direkt till kunden.